Hírek

2017.07.24. 19:19

Bringáik biztonságáért regisztrálhattak

„Járhatsz rosszabbul annál, mint hogy ellopják a bringádat? Igen: ha esélyt sem adtál magadnak, hogy visszakaphasd!”– ezzel a szlogennel indult útjára az Bike Safe elnevezésű országos kerékpár-regisztrációs program, amelynek egyik akcióját tegnap délelőtt tartották a Tófürdő melletti kerékpártárolónál.

Tóth Kata

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársai biciklitulajdonosokat vártak: bárki regisztráltathatta járgányát egy, a rend-őrség számára is hozzáférhető nyilvántartási rendszerbe. Rozs Róbert a leszakadó eső ellenére élt a lehetőséggel. Varga Sándor rendőr őrnagy, a bűnmegelőzési alosztály munkatársa készít fotót a kerékpárjáról.

Segíti a rendőrség munkáját, és a kerékpár-tulajdonosoknak is csupa haszon, ha egy, a rendőrség számára is hozzáférhető adatbázis tartalmazza kétkerekűjük minden lényeges adatát – tudtuk meg Varga Sándor rendőr őrnagytól, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársától, aki azt is elmondta, a kezdeményezés szemlátomást tetszik az embereknek. Igaz, az eső közbeszólt, mégis harmincan-negyvenen regisztráltak tegnap délig a Tófürdőnél. A tulajdonos személyes adataira, a bringa márkanevére, évjáratára, a felszerelések, alkatrészek márkájára, a vázszámra és -méretre, a vásárlási árra és az alkatrészek sorszámára tértek ki a nyilvántartásba vételkor. Lefényképezték a bicikliket, fotó készült a vázszámról, a sérülésekről, az egyedi azonosítókról – ezeket feltöltötték a rendszerbe. Minden olyan adatot összegyűjtöttek tehát, amelyek a rendőrségnek hasznosak lehetnek a körözéskor, a sikeres nyomozáshoz, miután valaki bejelentette, hogy ellopták a biciklijét. 2,5 millió forint értékű volt az eddigi legdrágább bringa, de jellemzően ennél jóval olcsóbbakat, akár bolhapiacon beszerzett, vázszám nélküli, összerakott járgányokat visznek az emberek azonosításra. Éppen ezért olyan akciót is hirdettek korábban, amikor gravírozást, azonosító számot tettek a bicajokba.

És ha már akció: augusztusban is folytatódik a sorozat,  12-én a Joskar Ola Napokon,  25–26-án  pedig a Savaria Történelmi Karneválon „menthetjük el” a kerékpárjainkat az országos regiszterbe, amelyben több mint 76 ezer kétkerekű adata szerepel már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!