Hírek

2016.10.17. 16:05

Búcsú- Igazi úriember távozott gróf Batthyány személyében

Körmend - Életének 89. évében elhunyt gróf Batthyány László. Magyarságához, a körmendi kastélyhoz egyaránt kötődött, gyakran jött haza.

Kozma Gábor

A Németújváron (Güssing) elhunyt gróf Batthyány László Boldog Batthyány László unokája és keresztgyermeke volt. Nemrég helyezték végső nyugalomra a németújvári ferences kolostor kriptájában. Bebes István polgármester úgy méltatta a grófot, mint aki drukkolt egykori városának, figyelt eredményeire, és ha tudott, segített.


Batthyány László gróf büszke volt magyarságára, ápolta a családi hagyományokat. Gyakorta megfordult a városban, volt, hogy tárlatvezetést tartott a kastélyban, ősei egykori birtokán. A gróf 89 éves korában hunyt el, németújvári (Güssing) temetésén számos körmendi is részt vett Fotó: Jámbori Tamás

 

Többször is találkoztunk, egy szerethető, közvetlen, barátságos embert ismertem meg benne - fogalmazott Bebes István. - Mindig azt hangsúlyozta, hogy nagyon büszke arra a városra, amely minden erejével ápolja a család hagyományait, sokat tesz szellemi javainak védelme és továbbvitele érdekében. Természetesen minden nagyobb eseményre meghívtuk, és el is jött. Sajnálom, hogy a színházterem átadásán már nem tud ott lenni. Bizonyára büszke lenne rá, hiszen sok emlék kötötte ide.

Batthyány László Batthyány Zsigmond és Batthyány Lujza házasságából született 1928-ban a magyarszecsődi kastélyban. Apja a család grófi, míg anyja a hercegi ágból származott. Édesanyja dr. Batthyány-Strattmann László elsőszülött lánya volt. Kalandos sors jutott ki neki, megszenvedte a háborút. Kivándorolt Uruguayba, egy szövetgyárban dolgozott, mint festékkeverő. 1956-ban tért vissza Ausztriába. 1994-ig erdőgazdálkodással foglalkozott, majd nyugdíjba vonulásakor átadta birtokai irányítását Géza fiának. Olasz származású feleségétől két fia és egy lánya született, a rendszerváltás után házat és birtokot vett Magyarszecsődön. Felváltva lakott itt és Német-újváron. Móricz Péter múze-umigazgató felelevenítette, hogy a gróffal korábban körbejárták a várkastélyt, és elmondta, hogy melyik helyiségnek mi volt a funkciója. Főúri származása ellenére barátságos, közvetlen volt, igazi úriember. Római katolikus hitét gyakorló, magyarságára büszke Batthyányként élt, aki őrizte és ápolta nagyapja emlékét. Rendszeresen részt vett Körmenden és Magyarszecsődön a miséken, de gyakran megjelent a körmendi ünnepeken, rendezvényeken is. Temetésén nemzeti színű zászlóval borították koporsóját, a szentmisét a család régi ismerőse, a ferences Anton atya végezte Németh Zoltán körmendi, Barta Tibor polgárdi és dr. Gyürki László ny. plébánossal együtt. A temetésen a körmendi katolikus hívek mellett részt vett Szabó Ferenc alpolgármester és a magyar máltai lovagrend tagjai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!