Hírek

2017.05.12. 16:50

Bűnmegelőzésből jelesre vizsgáztak a vasi gyerekek

SZOMBATHELY Tizennyolcadik alkalommal vetélkedtek egymással a gyerekek. A legjobbnak ezúttal a Picurka szabálykövetők csapata bizonyult.

Budai Dávid

Tizennyolcadik alkalommal mérhették össze a tudásukat a gyerekek pénteken, a bűnmegelőzés és a biztonság területén. Ahogyan mindig, most is az Oladi Általános Iskola adott otthont a DADA-vetélkedőnek, amelyre ezúttal 11 négyfős csapat jelentkezett szerte a megyéből.

A DADA-program Los Angelesből indult 1982-ben. Mivel a megelőzésben rendkívül jó eredményeket értek el, a magyar rendőrség is csatlakozott a kezdeményezéshez 1992-ben. A DADA mozaikszó, és a Dohányzás - Alkohol - Drog - AIDS szavakat rejti. Célja - ahogyan Takács Imréné, az iskola igazgatója megnyitóbeszédében fogalmazott -, hogy kifejlődjön a gyerekekben a védekezés képessége. Hogy a gyerekek ismerjék meg jogaikat, a törvényeket. Hasznos ismereteket szerezzenek, amelyek segítenek eligazodni a jó és a rossz megítélésében, a helyes út kiválasztásában.

A 3-as csapat a Picurka szabálykövetőké volt, övék lett az első és a különdíj is Fotó: Unger Tamás

Az oladi iskolában a Vas Megyei Rendőr-főkapitánysággal szoros együttműködésben 1995-ben kezdődött el a program, amelybe - tekintettel az iskola örökös ökoiskola címére - belecsempészik a környezetvédelmet is, hiszen mint elhangzott, a biztonságos élethez az egészséges környezet éppen olyan fontos, mint a bűnmegelőzés. A gyerekeket láthatóan nem érték felkészületlenül az érkező feladatok, ennek oka pedig az, hogy a rendőrség rendszeresen szervez oktatásokat a témában, mivel ez a fajta játékos nevelés nagyon hatékonynak bizonyul a megelőzésben.

Az idei év különlegessége, hogy a korábbi évektől eltérően nem a 6-8. évfolyam számára dolgoztak ki feladatokat, hanem a kisebbeknek, a 3-4. osztályosoknak szerveztek vetélkedőt. A versenyt nemcsak a gyerekek vették nagyon komolyan, hanem a szervezők is. Így például a megfejtéseket csak tollal fogadták el, és szigorúak voltak az időre vonatkozó utasítások is, az ötfős zsűriben pedig csupa igazgató és ezredes ült Az idei vetélkedő címe "Egyedül otthon - biztonságban otthon" volt, ami a feladatok témáiban is sorra visszaköszönt. A versenyt végül a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Picurka szabálykövetők elnevezésű csapata nyerte, akik ráadásul a névválasztásukért a különdíjat is besöpörték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!