Hírek

2017.05.29. 09:37

Büszkék és emlékeznek a gersekarátiak – Felújított szobrot avattak

Gersekarát – Büszkeségpont lett a Szomorú anya szobra. Kibővítették az emlékhelyet kereszttel és emlékoszloppal, tölgyfákat ültettek. Az ’56-os hősökre emlékeztek a magyar hősök napján Gersekaráton.

Bakos Ágnes

– Hiszem, hogy a mi felelősségünk, saját korunk és társadalmunk felelőssége, hogy emlékezzen, emlékeztessen a 20. század ezen tragikus eseményeire. A II. világháborút követő terrorra, a szovjet megszállásra és természetesen ’56 vértanúira – mondta ünnepi beszédében V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a szobornál. A fából készült alkotást Bene László asztalosmester újította fel. Mellé emlékoszlopot és egy fakeresztet állítottak a gersekarátiak. Az emlékhely bővítését az ’56-os Emlékbizottság 789 ezer forinttal támogatta. Szükség volt már a renoválásra – emlékeztetett Hári Antal, Gersekarát alpolgármestere. A parkot 2001-ben kezdték kiépíteni, minden jeles évforduló alkalmával bővítették, legutóbb 2008-ban gazdagodott új alkotással. A szobrok és a többi egység tölgyfából készült, azokat magyar, ukrán, szlovén és szlovák fafaragók készítették, egy nemzetközi tárbor alkotói – idézte fel az alpolgármester.

Fotó: gersekaráti önkormányzat

Most, az ’56-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója tiszteletére hatvan tölgyfacsemetét ültettek a területre. Az önkormányzat beruházása volt, a közfoglalkoztatottak feladata a csemeték ápolása, gondozása.

Fotók: gersekaráti önkormányzat

– A forradalom is kulturális mű, a teremtő elhivatottság és tehetség legteljesebb megnyilvánulása, mely okot ad arra, de meg is követeli tőlünk, hogy mélységesen higgyünk a jövőben – idézte V. Németh Zsolt Gabriel García Márquez szavait a büszkeségpont avatóján. Azt is mondta:

– Tartsuk meg élő emlékezetünkben ’56 vértanúit. A fiatalokat és az időseket, akik mind a magyar nemzetközösség jobb sorsa miatt szálltak harcba. Főhajtással emlékezzünk rájuk és valamennyi hősre ma, a Hősök Napján.

Fotók: gersekaráti önkormányzat

V. Németh Zsolt és Pászthory Istvánné, Gersekarát polgármestere is megkoszorúzta az emlékhelyet, amit Andor Zoltán plébános áldott meg, majd szabadtéri ünnepi szentmisével hajtottak fejet a hősök előtt az emlékezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!