Hírek

2017.03.15. 22:30

Megyeszerte megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről

Büszkék vagyunk a vasi bátrakra!

Vas Népe

SZOMBATHELY

- Játszani csak komolyan szabad - mondta dr. Puskás Tivadar polgármester a megnyitón. A skanzen legnagyobb és legnépszerűbb programja már évek óta a magyar huszárok és az osztrák gyalogság ütközete. A hadijátékon idén is hagyományosan tárgyalással próbálták elejét venni a fegyveres harcnak, ám annak eredménytelensége után összeroppant a két sereg. A magyar oldalt a dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő által felavatott kishuszárok is erősítették, akik a rohamban a fakardoktól az üdítős-flakonokig mindent bevetettek. A hadijáték a kápolnai csatát vette alapul, ám annak végkimenetelével szemben (ez 1849. február 26-27-én zajlott, döntetlenre végződött) Szombathelyen a magyar erők győzelmével végződött.

Illés Károly alpolgármester, dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Takátsné dr. Tenki Mária önkormányzati képviselő és Koczka Tibor alpolgármester koszorúz a szombathelyi Petőfi-szobornál Fotó: Nagy Jácint

CELLDÖMÖLK

Az ünnep előtti nap délutánján az 1848-49-es szabadságharcosok domborműve előtti téren gyülekeztek az emlékezők. Söptei Józsefné alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Jókai szavaival élve arról beszélt, hogy "lélekemelő idők járnak", és reményét fejezte ki, hogy kokárdával a szívünk felett, képesek vagyunk a '48-as hősökéhez hasonló nagy tettekre.

Farkas Gábor jegyző, Söptei Józsefné alpolgármester és Karádi Mihály képviselő koszorúznak a celldömölki megemlékezésen Fotó: Gyuricza Imre

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédében Széchenyit idézte: "Tiszteld a múltad, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn!" Kifejtette, hogy csak nemes és közös célok tudnak összetartani egy közösséget, ilyenekért érdemes munkálkodni. A legnagyobb magyar gondolatával fejezte be beszédét: "Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen."
A műsorban közreműködtek a Celldömölki Városi Általános Iskola diákjai, valamint Sipos László, a Soltis Lajos Színház tagja. Az ünnepség után koszorúzást tartottak a katolikus temetőben, az 1848-49-es hősök sírjánál.

ŐRISZENTPÉTER

"Kossuth Lajos azt üzente" - ezzel a dallal, citeraszóval kezdődött az őriszentpéteri diákok műsora az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 169. évfordulóján. Kokárda készült a műsor részeként egy zöld középpont köré: piros és fehér szegfűkkel rakták körbe a diákok, az 1848-49-es hősök neveit sorolva. - A kokárda nemcsak külsőség, a forradalom és a szabadságharc itt él velünk - erről is beszélt az emlékezés szónoka, Breszkócs Csilla, az őriszentpéteri művelődési ház és városi könyvtár vezetője. Az emlékezés zárásaként a városközpontban álló emlékműnél koszorúztak az őriszentpéteriek.

JÁNOSHÁZA

Történelmünk legfényesebb napjára emlékezünk - kezdte köszöntőjét Jánosházán Maj-thényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke az ünnepségen. Elmondta, hogy Hargitából érkezett a jánosházi programra, úgy fogalmazott, hogy feltöltődött a nemzethez tartozás élményével". Azt ajánlotta mindenkinek, hogy emelkedjenek felül az aktuálpolitikai kérdéseken, és ünnepeljenek együtt. Légy büszke hazádra!" - ezzel a címmel adtak ünnepi műsort a Szent Imre Általános Iskola diákjai, majd Kiss András polgármester és dr. Balás Endre jegyző adtak át elismeréseket. Jánosháza Városért kitüntetést kapott Bincze Gyuláné, Pernetzky Mátyásné és Rába Tivadar.

URAIÚJFALU

Az iskola előtt gyülekezett a falu apraja-nagyja, majd zászlós kísérettel vonultak át Szelestey László egykori '48-as nemzetőr, Vas megyei országgyűlési képviselő, költő szülőháza elé. Vargyai Vilmos polgármester köszöntötte a megjelenteket, megemlékezve a falu híres szülöttjéről, felidézve a korabeli eseményeket. A helyi általános iskolások műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek, majd Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta: azok, akik március 15-én forradalmat csináltak, meghívót küldtek minden magyarnak a hazaszeretet megvallására.

Ágh Péter országgyűlési képviselő Uraiújfaluban, Szelestey László szülőháza előtt mondja ünnepi beszédét Fotó: Cseszkó Tamás

NICK

Büszkék vagyunk a vasi hősökre - ezt már Nicken mondta Ágh Péter, aki megemlékezett a sárvári választókerületben országgyűlési képviselőnek választott mártír miniszterelnökről, Batthyány Lajosról; Uraiújfalu szülöttjéről, a költő Szelestey Lászlóról; a későbbi igazságügy-miniszterről, Horváth Boldizsárról; a nemzetőrök nagy parancsnokáról, a kemenesmihályfai Vidos Józsefről; valamint a diadalmas honvéd ezredesről, Mesterházy Istvánról. Csorba József polgármester ünnepi gondolatai után az Orfeum Vándorszínház, a Nicki Fergeteg Néptáncegyüttes, valamint Novák Elemér műsora következett.

BÜK

Ünneplőbe öltözött emberek állták körbe az 1848-49-es forradalom és szabadságharc büki emlékművét, ahol Boros László Attila, a büki gyógyfürdő vezérigazgatója mondta el ünnepi gondolatait. - Ez a nap a nemzet egységéről és a szabadság csodálatos eszményéről szól. Közös és becses értékünk az egység, amelyet óvnunk kell. Élni és éltetni kell nap mint nap ennek hagyományát, hogy továbbörökítsük unokáink, gyermekeink szívében. Ettől vagyunk, ettől leszünk magyarok és szabad európaiak - hangzott el. A Sok-Szín-Pad társulata versekkel, a Smooth Art Trio művészei pedig dalokkal emelték az ünnep hangulatát. A megemlékezés végén az önkormányzat, a közintézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az emlékműnél.

VÉP

A templom mögötti kopjafánál gyülekeztek az ünneplők - a városban koszorúzással kezdődött az megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire. A templomkertből a művelődési házba vonultak az egybegyűltek - először a Boglya Népzenei Együttes lépett fel egy összeállítással, énekes tanítványuk, Veres Michaela közreműködésével.
- A nép akkor válik nemzetté, ha képes arra, hogy összefogjon és egyet akarjon - hangsúlyozta Kovács Péter polgármester. A Hatos iskola kisdiákjainak műsora után Vép Városért érdemérmeket adott át a polgármester. Idén Binder László, Eredicsné Horváth Lenke, Szabóné Gyürü Zsuzsa, Csaplár Vilmosné, Kovács Attila, Kovács János és Varga Zsolt munkáját ismerték el.

SÁRVÁR

A Nádasdy-vár udvarán mintegy ötszáz ember emlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára. Az ünnep szónoka Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács sárvári gyökerekkel rendelkező elnöke volt.

- A forradalom és szabadságharc államépítésének nagyszerűségébe kapaszkodva, a 169 évvel korábbi tavasz nagy tetteinek sokaságából ma itt, Sárváron két nagyszerű államszervező emberre, gróf Batthyány Lajosra és Kossuth Lajosra, valamint a személyiségüket összekötő közös, kormányzati vállalkozás egyik, a szabadságharc anyagi alapját megteremtő pillérére, az állami működés pénzügyeire emlékezem - emelte ki Kovács Árpád.

Kiemelte, hogy a mai pénzügyi világ százszorta jobb reális lehetőséget teremt hazánk számára a rég várt európai felzárkózás szempontjából. A Weöres Sándor Színház színészei idézték fel a forradalom napjait, majd a Petőfi-szobornál tartott koszorúzással ért véget az ünnepi megemlékezés.

KÖRMEND

Az enyhe időben sok körmendi sétált ki a Szabadság téren tartott megemlékezésre, amelyen Bebes István, Körmend polgármestere mondott ünnepi köszöntőt.

- Egyedülálló nap volt ez az európai forradalmi történések sorában. Nem a felforgatásról, törvényszegésről szólt, hanem a közösen megélt szabadságról, ugyanakkor rendről és törvényről. Ezeken az alapokon épült fel a mai polgári Magyarország. Hazánknak napjainkban is szüksége van a március 15-ei hősökre.

Nem véráldozatra, de összefogásra és összetartásra - mondta a polgármester.
Az ünnepi köszöntő után megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát és a körmendi honvéd hősi emlékművet. A rendezvényen a fúvószenekar, a városi vegyeskar, a Batthyány Lovasbandérium és a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes működött közre. A műsort a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai adták.

RÉPCELAK

Barthodeiszky István '48-as honvédtiszt sírjánál koszorúzással kezdődött a március 15-ei ünnepség Répcelakon, majd az emlékezők átvonultak a művelődési házba, ahol a nyugdíjasok énekeltek '48-as katonadalokat, majd Boros András tartotta meg ünnepi beszédét. A képviselő hangsúlyozta: a három nemzeti ünnepünk közül az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója a legnépszerűbb, hiszen minden generáció, a gyerekek is magukénak érzik az ünnepet.

Ezt be is bizonyíthatták: a Móra Ferenc Általános Iskola tanulói zenés irodalmi összeállításban idézték fel a '48-as történéseket. Dr. Németh Kálmán - aki húsz évig volt a város első embere - díszpolgári címet vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!