Hírek

2016.06.18. 12:01

Bye-bye Szása, bye-bye Szovjet Hadsereg, bye-bye Silov altábornagy

Vasárnap a szentmise után harangszóval, élen a kereszttel kivonulnak a hívek a templomkertbe Nádasdon, ahol felavatják az 1956-os szabadságharcunk és az 1991-ben visszanyert szabadságunk emlékműveit.

Némethy Mária

Marosits József szobrászművész alkotásait versek elhangzása után V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő avatja fel, Takács László plébános áldja meg.

Megyénkben ez az első olyan emlékmű, amely a szovjetek 25 évvel ezelőtti kivonulására emlékezteti a lakosságot.

- Máig élesen emlékszem arra a tudósításra a televízió híradójában, amikor a Záhony-csapi vasúti határátkelőn Viktor Silov altábornagy, a Déli Hadseregcsoport parancsnoka 1991. június 19-én átgyalogolt a hídon. Óriási örömöt éreztem, hiszen Magyarország akkor, azon a napon szabadult fel, vált igazán függetlenné egy idegen hatalom katonai megszállása alól.

A nádasdi templomkertben Marosits József szobrászművésznek az 1991-ben visszanyert szabadságunkat megkapóan ábrázoló alkotása előtt hallom ezt a visszaemlékezést Takács László plébánostól. Ő tudtunkkal Vas megyében az egyetlen arra a kivonulásra emlékeztető emlékmű felállításának ötletadója.

Takács László plébános az 1991-re emlékező emlékművet mutatja a nádasdi templomkeretben, másik oldalán az 1956-os emlékmű. Fotó: Némethy Mária

Én is emlékezem arra az időszakra, azokra a képekre. A fekete Volgájából kiszálló, civilben lévő Silov altábornagyra, aki zsebében diplomata útlevéllel ment át a határhídon. S emlékszem arra is: nem nagyon szabadott ünnepelnünk, örülnünk. Miért? A félelem miatt. Nehogy a „Nagy Testvért" megbántsuk, hiszen visszajöhet...

Az 1956-os forradalom után a kádári rendszer fennmaradását szavatoló alakulatok az 1957-ben kötött magyar-szovjet egyezmény alapján maradtak itt az országban.

Az időközben Szovjet Hadseregre átnevezett haderőt nagyhatalmi egyezmények alapján vonták ki Magyarországról, egész Kelet-Európából. Nálunk két ütemben történt a kivonás. A fegyverzetcsökkentési tárgyalásoknak megfelelően 1989. április 25-e és május 28-a között több mint 10 ezer katona, közel 300 harckocsi és 150 páncélozott harcjármű távozott részleges csapatkivonás keretében. Az 1990. március 10-én kötött megállapodás után két napon belül elkezdődött, és több mint egy évig(!) tartott a teljes kivonulás. Mintegy 100 ezer szovjet állampolgárt, 27 ezer harc- és gépjárművet, 230 ezer tonna lőszert és 100 ezer tonna üzemanyagot szállítottak el közel másfél ezer vasúti szerelvényen.

Ebből az időszakból való a Pa-dö-dő együttes egyik nagy slágere, az ironikus „Bye-bye Szása". Annak refrénje a múltat, az 1944-45-ben hazánkat felszabadító, megszálló szovjet katonákat idézve így szól: „Bye-bye Szása rossz voltál velem / Elmentél és azóta az órám keresem", majd az 1990-es évek eleji Szovjetunióról sokatmondó sorok: „Ha jobban belegondolok most leszünk csak boldogok / Úgysem kaphatsz vízumot / Küldök neked csomagot, benne egy-két szexlapot / Remélem azt megkapod".

Arról nem hallottunk történt-e vámellenőrzés a kivonuló alakulatoknál. Minden-estre sokan tudták akkoriban Szombathelyen is, hogy az árubőségben nem dúskáló hajdani LATEX Fáraó szőnyegei keresettek voltak a Szovjetunióban, szívesen vitték haza azokat eladni a katonatisztek, s megmondani sem lehet, hány szovjet búvárszivattyúra akadt vevő a magyarok körében.

2001. óta június 19-e nemzeti emléknap. Nádasdon mától már a templomkertben a 10 hazafias, valamint 16 szakrális műalkotás között Takács Lászlónak köszönhetően áll a szovjet kivonulás emlékműve is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!