A Berzsenyi téren már raklapokon áll a Fő téren is alkalmazott burkolat

Célegyenesben a szombathelyi Berzsenyi tér felújítása

2017. augusztus 09., 19:40 szerző: Budai Dávid fotós: Nagy Jácint
komment
SZOMBATHELY - Négy és fél hónappal ezelőtt kezdték el a Berzsenyi tér felújítását. Szinte már csak a térburkolat lerakása van hátra.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Bár még sok a munka, láthatóan célegyenesbe fordultak a Berzsenyi téren négy és fél hónappal ezelőtt megkezdett munkálatok. Elsőként a Szily János utca és a Hollán Ernő utca vízhálózat-rekonstrukcióját végezték el, itt a város legrégebbi öntöttvas csővezetékét kellett kicserélni. A Hollán Ernő utcában már a burkolatot rakják, a Berzsenyi téren pedig már raklapokon áll a Fő téren is alkalmazott, külön Szombathely számára, a szürke három árnyalatában legyártott térkő burkolat. Ugyanígy az utolsó simításokat végzik a szökőkutak alapjainál is, míg a Széchenyi István utca már teljesen elkészült.

Így néz ki a Berzsenyi téri felújítás a megyeháza egyik ablakából. Látványos részhez érkezett a rekonstrukció Fotó: Nagy Jácint

Tavaly júniusban mutatták be először a Berzsenyi tér látványterveit, akkor elhangzott: az új teret úgy álmodták meg, hogy felidézze annak 150 évvel korábbi állapotát, mégis illeszkedjen a modern belvárosba. A fejlesztéssel a Fő téri gyalogosövezetet hosszabbítják meg egészen a Szent Márton-templomtól a székesegyházig, így kialakulhat egy egységes, összefüggő, gyalogosan átjárható belváros. A Szent Márton Terv munkálatai közé tartozik a Romkert-passzázs megépítése is, amivel lehetővé válik az Ady tér és a Szily János utca közötti gyalogos átjárás. A 240 millió forintból megépülő sétányon át könnyen elérhető lesz a belvárosból a buszpályaudvar. Míg a Romkert átadása várhatóan ősz elején lesz, addig az 1 milliárd forintból megújuló Berzsenyi tér teljes egészében az év vége felé készül majd el. Tavaly még úgy volt, hogy a felújítással legkésőbb 2017 elejére végeznek, azonban a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt a munkálatokat ténylegesen csak idén március 20-án kezdték el.

Bár a városban sokan azt beszélik, már az egy évvel ezelőtti sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy a Szily János utca nem lesz egyirányú, de a forgalmat valóban megpróbálják minimalizálni azzal, hogy az út szélességét öt és fél méterre csökkentik, és közvetlenül a térnél az úttest szintjét felemelik a járda szintjére. A Hollán Ernő utca viszont egyirányú lesz, csak a Kossuth utca felé lehet majd haladni, ám a Széchenyi utca felől továbbra is lehet majd jobbra, illetve balra is fordulni. Nem úgy a Petőfi Sándor utcai csomópontnál, ahol a jobbra és balra kanyarodó sáv megszűnik, mivel a Berzsenyi téren az átmenő forgalom ebben az irányban megszűnik.

A Széchenyi István utcával már elkészültek Fotó: Nagy Jácint

A rendezvények elektromosenergia-ellátása érdekében a Berzsenyi téren négy energiaoszlopot állítanak majd fel, és a közvilágítás is megújul, így kevesebb, de nagyobb fényerejű lámpa lesz a téren. A bíróság, a püspöki palota, a megyeháza, a Szily János- és a Berzsenyi Dániel-szobor pedig díszkivilágítást kap. A tér átépítése miatt ugyan parkolók szűntek meg, de a Szily, a Széchenyi és a Hefele utcákban összesen 55 hely lesz a megállásra. Már csak pár hónapot kell várnunk, és teljesen megújul a belváros, de ne feledjék: a Berzsenyi tér átépítése miatt a 18. Savaria Történelmi Karneválon megváltozik a felvonulás útvonala, és a lelátók is máshol lesznek.

Budai Dávid

2017. augusztus 09., 19:40 szerző: Budai Dávid fotós: Nagy Jácint

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...