Hírek

2013.11.20. 15:05

Cigány családra támadtak

Bögöt – Cigány családra támadtak ismeretlenek: beütötték a ház ablakát, összetörték a kerítést és petárdákat robbantottak.

Farkas Eszter

„Kinyírunk benneteket! A gyerekek vérét akarjuk! Cigányok itt nem maradhatnak. A cigányokat ki kell írtani!” Ilyen fenyegetéseket kapott az a család, amelyet a hétvégén támadtak meg Bögötön. A házban egy özvegyasszony lakott gyerekeivel. A nő bár nevét és arcát nem vállalta, elmesélte lapunknak, hogy mi is történt. 

– Múlt héten csütörtökön egy a faluban élő, de Sárváron dolgozó rendőr keresett fel bennünket azzal, hogy eltűntek dolgai és keresi a tolvajokat. Akkor mondtam neki, hogy semmit sem tudok a dologról – emlékszik vissza az asszony, akit nagyon megviseltek a történtek. 

– Szombaton éjszaka háromnegyed 10 körül arra figyeltünk fel, hogy puffog, durrog minden, mintha lövöldöznének. Mint kiderült, petárdáztak a házunknál, és ekkor jöttek a fenyegetések is. Kihívtam a rendőrséget, felvették a jegyzőkönyvet, majd megígérték, hogy járőröznek a környéken. Meg is nyugodtam, visszafeküdtünk aludni. Éjjel háromnegyed egykor ismét felriadtunk. Beütötték az ablakunkat és a kaput is – eleveníti fel a történteket az anya. Horváth Csaba romaügyi tanácsadó és Sztojka István, a Sárvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke siettek a család segítségére.

– Amikor megtudtuk mi történt elmentünk a családhoz, s másnap este ott is maradtunk, egészen hétfő hajnali négy óráig – emlékszik vissza Horváth Csaba. Amint azonban elmentek a segítők, újra betörték a család házának az ablakát.


– Ekkor döntöttem el azt, hogy nem maradunk tovább otthon. Sárvárra jöttünk a testvéremhez. Velük együtt 18-an vagyunk most egy másfél szobás lakásban. A történtek annyira megviselték a gyerekeket is és engem is, hogy azóta nem is mentünk vissza, és nem is áll szándékunkban – mondja az asszony, aki hozzáteszi: korábban semmilyen támadás nem érte a családot és nem volt összetűzésük a falubeliekkel. – Egy tisztességes becsületes családról van szó, ezt bárki megerősíti a faluból. Nem szeretnénk cigányügyet, sem politikát csinálni ebből a dologból. A lényeg, hogy a család biztonságban legyen – ezt már Sztojka István mondja.



– Vas megyére nem voltak jellemzőek ezek a támadások. Azért fordultunk a médiához, hogy felhívjuk a figyelmet erre a dologra, s még most elfojtsuk, hogy többet ne történhessen ilyen, illetve, hogy segítséget kérjünk a családnak – teszi hozzá Horváth Csaba. Az anya ugyanis azt mondja, ha lecsillapodnak a kedélyek sem szeretne visszamenni a faluba. Szeretnék eladni majd a házat. Bár most átmenetileg megtudták magukat húzni az asszony testvérénél, ez az állapot nyilván nem tartható így sokáig. – Próbáltunk albérletet keresni a családnak, de nem sikerült – mondja Horváth Csaba.

Az érintettek egyébként azt mondják a Sárvári Rendőrkapitányság nagyon korrekten jár el az ügyükben.

A rendőrség a következő tájékoztatást juttatta el szerkesztőségünkbe: „az adott ügyben rongálás szabálysértés elkövetése miatt a Sárvári Rendőrkapitányság indított szabálysértési eljárást. A rendőri intézkedés során bűncselekményre, vagy más szabálysértésre utaló adat, információ, bizonyíték nem merült fel. A rendőrség nem rendelkezik olyan bejelentéssel, információval, amely arra utal, hogy a szabálysértési ügy károsultjai támadássorozat áldozatai lennének. A sértettek november 18-án magánindítványt terjesztettek elő egy rendőri intézkedésekben részt nem vett hivatásos rendőr ellen, amelyet a rendőrség a nyomozó ügyészséghez továbbít” – közölte Leibinger Eszter szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!