Hírek

2013.04.03. 13:35

Cigaretta nélkül marad a fél megye?

Vas megye nagyobb településein mindenhol érkezett elegendő pályázat trafikok üzemeltetésére. Nem így a kisebb falvakban. Újabb pályázatot írnak ki a koncesszióra.

Kupi Györgyi

Vas megyében a kétezer főnél kisebb számú települések felében (csaknem kilencven településen) nem volt jelentkező nemzeti dohányáruda üzemeltetésére. Ez az arány nagyjából megfelel az országos átlagénak, több mint ezernégyszáz faluban senki nem akar cigarettát árulni.  

Igaz, jelenleg is van olyan község a megyében, amelyben se bolt, se kocsma sem üzemel, így a dohányáruért is a szomszéd településre kell menni. Ha pedig boltot nem éri meg fenntartani, akkor miért érné meg dohányárudát, még akkor sem, ha energia- és égetett szeszesitalt vagy akár lottót is lehetne tartani az üzletben.




Fehér Györgyné üzletében. A városokban biztosan lesz trafik (Fotó: Kiss Teodóra)

Lehetséges, hogy még így is sokallták a kistelepüléseken az évi nettó százezer forint koncessziós díjat. Annak ellenére sem volt vonzó a trafikolás a kistelepüléseken, hogy erre a célra nem kellene külön dohányboltot létrehozni, elegendő lenne egy elkülönített helyiséget kialakítani.  Ha a második körös pályázat sem lesz sikeres, akkor meglehet, hogy akár a harmadik faluig kell elmenni cigiért július elsejétől. Ugyanakkor a falvak vegyeskereskedéseinek a dohánytermékek árusításából származó bevétel hiányozni fog.

 

 




Ahol nem volt pályázó:  Acsád, Alsószölnök, Bejcgyertyános, Bozzai, Bögöt, Bögöte, Bucsu, Cák, Chernelházadamonya, Csánig, Csempeszkopács, Csehi, Dozmat,  Döbörhegy, Döröske, Egyházashollós, Felsőmarác, Gasztony, Gyanógeregye, Halas, Halogy, Harasztifalu, Hegyfalu, Hegyháthodász, Hegyhátsál, Horvátlövő, Ispánk, Ivánc, Jákfa, Karakó, Kercaszomor, Kőszegpaty, Kőszegszerdahely, Magyarnádalja, Magyarszombatfa, Meggyeskovácsi, Megyehid, Mertsevát, Mesterháza, Mesteri, Meszlen, Mikosszéplak, Nagygeresd, Nárai, Narda, Nemesbőd, Nemescsó, Nemeskolta, Nemesmedves, Nemesrempehollós, Nick, Nyőgér, Olaszfa, Ólmód, Orfalu, Pápoc, Porpác, Pósfa, Pusztacsó, Rábatöttös, Répceszentgyörgy, Sajtoskál, Salköveskút, Sárfimizdó, Simaság, Sitke, Sorkifalud, Sorkikápolna, Sótony, Söpte, Szaknyér, Szakonyfalu, Szalafő, Szarvaskend, Szőce, Telekes, Tormásliget, Tömörd, Vasegerszeg, Vassasszonyfa, Vaskeresztes, Vasegerszeg, Vát, Velemér, Viszák, Zsennye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!