Hírek

2013.01.01. 14:05

Cirkusz: fuzionál a színház és az egyetem

Szombathely - Január 4-én 19 órakor kezdődik a Hemzsegő szívek bemutatója a WSSz nagyszínpadán: így fuzionál a színház és az egyetem.

Ölbei Lívia

A Fúzió  ötletgazdája  és projektfelelőse, a WSSz társulatához tartozó  (plusz szombathelyi egyetemista) Unger Tünde   október 10-én délután a WSSz nagytermében várta azokat az egyetemistákat (nemre, korra  és szakra való tekintet nélkül), akiknek érdeklődését fölkeltette a kezdeményezés. A Fúzió  röviden azt jelenti, hogy együttműködik a színház és a Savaria Egyetemi Központ. Kicsit bővebben: az elmúlt hetekben a  WSSz a fúziósok  rendelkezésére bocsátotta  próbatermeit, játéktereit,  díszlet- és jelmezraktárát, a fiataloknak pedig nem volt más dolguk, mint az, hogy válogassanak, tervezzenek, írjanak, tanuljanak - hozzanak létre egy produkciót. És közben megismerkedjenek a színházzal, például úgy, hogy eljönnek egy-egy előadásra.

 

Fotók: Kiss Teodóra

Unger Tündi az elején két dologban  volt biztos: abban,  hogy mindent együtt kell csinálni; és abban,  hogy a reménybeli produkciónak úgy kell az egyetemistákról  szólnia, hogy a 125 éve született Karinthy Frigyes szövegvilágából építkezik. Úgyhogy kiadta a jelszót: "Gyűjtsetek össze mindent (de tényleg mindent, a zenétől a filmig), ami  Karinthyhoz és korához kapcsolódik." Azonnal özönleni kezdtek az ötletek.

 

A  próbaidőszak most már a  főpróbahétbe hajlik, épp ideje volt újra benézni a fúziósokhoz.  A WSSz jelmezraktárában bukkantunk rájuk - már ami a glédában sorakozó kosztümök, ingek, blúzok, szoknyák  közül belőlük kilátszott. Igen, van tűzpiros körömcipő, csak éppen kicsi. Nem baj,  megoldjuk. Hogyne lenne nyúlkiugrató cilinder, már csak a hozzá illő nadrágot kell megtalálni. A Porondmesternek mindezen felül jár majd csillogó testfesték is.

A Karinthy-világ választott középpontjában a cirkusz áll (A cirkusz című gyönyörű,   szemérmes alkotói vallomásból), a novella  nyitó mondatai a Hemzsegő szívek szövegkönyvébe is belekerültek: "Nyilván úgy volt, hogy szívszakadva vágytam a cirkuszba..."

 

A Fúzió-csoport az elmúlt hetekben elkészítette a maga filmes-zenés-színpadi cirkuszváltozatát; és mind (Bohóc, Én, Kamunikátor, Hülye Majom, Emberidomár stb.) kiállnak, és mind elmondják. Hemzsegő szívek-premier: január 4-én 19 órakor a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán. Előtte a produkcióhoz készült plakáttervekből nyílik kiállítás az aulában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!