Hírek

2015.09.01. 11:54

Csak idő kérdése, hogy a migránsok és embercsempészek rájöjjenek, Bucsunál és Kőszegnél szabad az út!

Nincsenek ellenőrzések, nincsen torlódás, nincsenek menekültek, ezt tapasztaltuk ma reggel Bucsunál és Kőszegnél. Többen úgy vélték, csak idő kérdése és ez meg fog változni.

Budai Dávid

Kedd reggel utánajártunk, hogy vannak-e ellenőrzések a Vas megyei határátkelőknél, de sem migránsokkal, sem rendőrökkel nem találkoztunk, még az osztrák oldalon sem. Bucsunál és Kőszegnél is teljes a nyugalom. Korábban megírtuk, hogy az osztrák hatóságok ellenőriznek minden embercsempészésre alkalmas gépjárművet a Vas megyei határszakaszon is és, hogy a határ túloldalán néhány száz méterre autókat állítanak meg. A bucsui határátkelőnél egy nevét és arcát nem vállaló hölgy arról számolt be, hogy az osztrák rendőrök állandóan jelen vannak a határ túloldalán, ám az elfogások nem itt, hanem a vasútnál vannak. Mi is átmentünk a határon, de tíz kilométeren belül nem botlottunk ellenőrzőpontba. A határátkelőnél lévő trafikban dolgozó Füzessy Zoltán úgy tudja, Oberpullendorf-nál a gyorsforgalmi úton vannak komolyabb ellenőrzések, Bucsunál azonban nincs nagy mozgás, még csak torlódásra sem kell számítani. Sőt a mi tapasztalataik szerint meglehetősen gyér volt a forgalom. Az ezt megelőző napokban is hasonló volt a helyzet, hiszen mint Füzessy Zoltán elmondta, akik kint dolgoznak Ausztriában beszámoltak volna róla, ha az osztrákok razziát tartanak. Ők migránsokkal sem találkoztak soha, pedig hetekkel ezelőtt kérdezték tőlük a rendőrök, hogy láttak-e menekülteket, mert az osztrák oldalon a kukoricásban néhány migránst feltartóztattak, viszont volt, aki el tudott menekülni.

Ezek után Kőszeg felé vettük az irányt, ahol hasonló volt a helyzet a határ mindkét oldalán, mint Bucsunál. Itt is azt mondták, még nem hallottak arról, hogy komolyabb ellenőrzések lennének a határ túloldalán és migránsokkal sem találkoztak. Egy határ menti boltban dolgozó hölgy elmondta, párja Bécsben dolgozik, minden nap megteszi az utat az osztrák fővárosba, de most is, ahogyan eddig mindennap gond nélkül feljutottak, egyszer sem állították meg őket az osztrák hatóságok. Hozzátette, azok viszont, akik Sopronnak mentek, volt, hogy hét és fél óra alatt értek csak fel Bécsbe. Hétfőn este több vásárló is elmondta, hogy inkább Magyarországon keresztül közelíti meg Sopront, mivel az osztrák szakaszon mindkét irányban erős az ellenőrzés. Úgy vélte előbb utóbb elterjed, hogy itt nem ellenőriznek és idő kérdése csupán, hogy Kőszegen is hasonló lesz a helyzet, mint Sopronnál. Ugyanezt mondta Tóth Zsuzsanna is, aki szerint csak idő kérdése, és megnövekszik a határátkelő forgalma, ezzel párhuzamosan pedig az ellenőrzések is megszaporodnak. Egyelőre azonban semmilyen változást nem tapasztaltak, pedig Zsuzsanna tíz éve dolgozik a határ mellett és nap, mint nap ugyanaz a forgalom, mint amit megszoktak, még a vendégkör sem változott. Ezen a szakaszon ő sem hallott az osztrák oldalon ellenőrzésekről. Erről aztán mi magunk is meggyőződtünk.

Vas megyében tehát egyelőre nem lehet érzékelni komolyan a migránsok érkezését, de alig száz kilométerrel odébb, Hegyeshalomnál a hírek szerint ismét több mint tíz kilométeres a kocsisor. Mindeközben Budapesten a Keleti pályaudvarnál is készültség van, mivel kiszorították a rendőrök a menekülteket a pályaudvarról, akiket nem engedtek felszállni a müncheni vonatra, pedig hétfőn ezt még megengedték nekik. Időközben az osztrák nagykövetet is berendelték, Werner Faymann osztrák kancellár hétfő esti nyilatkozata miatt, aki a magyarországi határkerítésre utalva azt mondta: téves azt hinni, hogy a gondot így meg lehet oldani, hiszen az embercsempészeknek megvannak a lehetőségeik arra, hogy kikerüljék az akadályokat. A megoldás csak politikai lehet – hangsúlyozta. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek azt mondta, csalódást keltő és érthetetlen, hogy egy szomszédos ország vezetője így nyilatkozik abban a kérdésben, amely Magyarországnak és Európának is történelmi kihívást és rendkívüli nehézségeket jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!