Hírek

2016.06.29. 15:08

Csak pulykákat ne! - A trágya bűzétől tartanak az ikerváriak

Ikervár - Tiltakozik az ikerváriak egy része a pulykatelep ellen. A falu szélén ugyanis egy korszerű előnevelőt hoznának létre, ezzel új munkahelyeket is teremtenének a lakosságnak. Ők azonban nem akarnak bűzt - elvileg nem is lenne.

Simán Klára

- Nagyon rossz a tapasztalatunk, ami a pulykatelepeket illeti: korábban is volt itt ilyen, és nagyon erős szagot árasztott folyamatosan - mondta el kérdésünkre Molnárné Toldi Mónika, aki a telep felé vezető utcában él, alig kétszáz méternyire a tervezett előneveldétől. Mint kiderült, ő már tett lépéseket a lakosság körében: végigjárta az utca leginkább érintett részét, és a lakók 90 százaléka nem támogatja az új telep létesítését. Hozzátette, hogy most is jól érezhető az a szag, amelyet folyamatosan áraszt a hely, ahol most is pulykákat nevelnek.

- Az ikerváriaknak már nagyon rossz tapasztalatai vannak a pulykatenyésztéssel kapcsolatosan, elsősorban a trágyával, illetve a bűzzel volt mindig gond - hallottuk Fehér Ferenc polgármestertől. Elmondta, hogy az érintett terület egyébként nem volt önkormányzati tulajdonban, egy magánembertől vásárolta meg a telepet egy cég.

Fehér Ferenc polgármester mellett Molnárné Toldi Mónika mutatja, merre lesz az új pulykatelep Fotó: Simán Klára

- Nekünk jelezték, hogy egy előnevelő farmot szeretnének itt létrehozni, mégpedig úgy, hogy a mostani két istállót megszüntetnék, és négy vadonatúj épületet hoznának létre: ezekből szerintünk nem jöhet ki olyan bűz, amelytől már most rettegnek az ikerváriak - tájékoztatott Fehér Ferenc polgármester. Mint kiderült, a cég mintegy fél éve jelezte ezen szándékát az önkormányzat felé, akkor azonban a képviselő-testület úgy gondolta, hogy egy ilyen volumenű dolgot a lakosság elé kell tárniuk, és ebben közösen kell dönteni.

- A község rendezési terve most nem teszi lehetővé ennek a telepnek a létrejöttét, ezt kellene módosítanunk, de ha a lakosság nem akarja, akkor ebből semmi nem lesz - hangsúlyozta a polgármester. A település első embere hozzátette, hogy az önkormányzatot és a lakosságot is meghívta már a cég, hogy bemutassa a jelenleg az Őrségben működő, korszerű, szagtalan és abszolút „vállalható” telepét. Az előnevelőben valóban tisztaság uralkodik, és a környéke szagtalan. Fehér Ferenc elmondta, hogy mintegy másfél hónappal ezelőttig még nem ágált senki a telep ellen. A legutóbbi, nagyjából egy héttel ezelőtti nyilvános testületi ülésen fél tucatnyian voltak, közülük volt, aki a telep létesítése mellett állt. A többiek azonban továbbra is félnek - bár a már meglévő, működő telephelyre nem mentek el, hogy megnézzék, milyen az EU-s, legszigorúbb követelményeknek is megfelelő előnevelő telep. (Ott a pulykák hathetes korukig lehetnek, utána elszállítják őket.)

Megkérdeztük a telepet létesíteni szándékozó cég ügyvezetőjét, Molnár Gábort is arról, hogy pontosan mit terveznek a településen.

- Ikerváron pulyka előnevelő telepet szeretnénk létesíteni az elérhető legmodernebb technológia alkalmazásával; a pulykákat 5-6 hetes korukig tartanánk ezen a telepen, utána elszállítanánk azokat az utónevelő telepekre - közölte az igazgató. Alomanyagként puhafa forgácsot alkalmaznának, ennek ugyanis igen magas az ammónia- és nedvességmegkötő képessége. (Ez is szagtalanít!) Kürtő-ventilátorokkal biztosítanák a folyamatos levegőcserét. Ráadásul az alomanyagot az állatok kiszállítása után azonnal elvinnék a telepről.

- Trágyatárolót nem létesítünk, és az épületek kialakítása is úgy történik, hogy a pulykaelőnevelésen kívül ne lehessen másra használni - hangsúlyozta Molnár Gábor. Az előnevelés során több tényező is hozzájárul a nagyon alacsony szag- és szennyezéskibocsátáshoz.

- A lakossági meghallgatáson, amin a cég is képviseltette magát, egy ember jelezte, hogy nem szeretné ha pulykatelep épülne, de bővebben nem tudta megindokolni az észrevételét - mondta el a cég ügyvezetője. Hozzátette, hogy a társaság bármikor lehetőséget nyújt az előnevelő telepek megtekintésére, hogy mindenki saját maga meggyőződhessen az előnevelés technológiai színvonaláról és körülményeiről. Szükség esetén az utazást is megszervezik. Azt is megtudtuk, hogy a cég összes pulykatelepe - beleértve az elő- és utónevelő telepeket is - IPPC (egységes környezethasználati) engedéllyel működik, ami szigorú keretek között szabályozza a telepek működését, valamint a környezetvédelmi szakemberek évente ellenőrzik, hogy betartják-e ezeket a komoly szabályokat.

- A képviselő-testületet írásban és személyesen is tájékoztattuk terveinkről, valamint lehetőséget biztosítottunk mind az önkormányzatnak, mind a lakosoknak a Szarvaskenden működő előnevelő telepünk megtekintésére - erősítette meg az ügyvezető.

- Sajnos csak a képviselő-testület tagjai jöttek el megtekinteni a telepet, ők viszont nem találtak kifogást a működéssel kapcsolatban. Még az ólon belül is jártak, ahol szintén semmiféle kedvezőtlen tapasztalatuk nem volt a tartási körülményekkel, szaghatással kapcsolatban. Ezt követően a képviselő-testület lakossági fórumot szervezett, ahol lehetőségünk volt a projekt bemutatására és a felmerülő kérdések megválaszolására. A fórumon megjelenő 20-30 ember az ismertetés után a támogatásáról biztosította a projektet - tette hozzá a cégvezető.
A  régi telep elbontása után a  világviszonylatban is korszerűnek számító modern pulykaelőnevelő telep nagyjából 12 embernek adna munkát, valamint a vállalat helyi adó fizetésével is hozzájárulna a település fejlődéséhez, sőt, részt venne a helyi rendezvények, intézmények támogatásában - tudtuk meg Molnár Gábortól.

A vállalat egyébként főleg német, osztrák, lengyel piacokra termel, ez szükségessé tette a német minőségi tanúsítvány (QS) megszerzését, ami biztosítja, hogy pulykáikat nagyon szigorú feltételek mellett állítsák elő. A világ nagy tenyésztő cégeinek szakemberei folyamatosan látogatják a telepeiket és nagyon kedvező tapasztalatokkal nyilatkoznak ezek termelési színvonaláról és a pulykáik minőségéről.

Most az a kérdés, hogy Ikerváron elfogadja-e a lakosság a vállalatot - vagyis módosítja-e az önkormányzat a rendezési a település rendezési tervét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!