Hírek

2014.09.20. 16:55

Családi időutazás Ízisz savariai szentélyében

Szombathely – A magyar építészet éve jegyében rendezik az idén a kulturális örökség napjait. Szombaton az Iseum területén várták az érdeklődőket, vasárnap pedig a Múzsák Kertje lesz a helyszíne a változatos programoknak.

Simon Erzsébet

Templomnyitó szertartással várták a muzeológusok az Iseumba látogatókat szombaton délelőtt. A Nílus-víz szertartást Isis papjainak és papnőinek közreműködésével, Apuleius antik szerző és Isis pap írása alapján rekonstruált szöveggel adták elő. Eredetileg persze a virradathoz kapcsolódott a misztérium, amely szerint Ízisz istennő a kezében lévő csörgőhangszerrel – szisztrummal – adott parancsot a Nílus áradásának. Aztán az egész napos családi programok során bepillantást nyerhettek az érdeklődők az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház kincseibe. Sosztarics Ottó szakmai vezetésével a rekonstruált antik templomban, Ízisz istennő savariai otthonában páratlan régészeti kiállítás várta az antik emlékek iránt érdeklődést mutatókat. A savariai szentély az egyetlen, amely szinte teljes egykori pompájában tanúskodik az antik ember életét és világlátását meghatározó vallásos szemléletről. A kulturális örökség napján még sétát tehettünk az ókori Savariában, pontosabban a Fő téri pénzintézet alatti római városrészben. Vetítettképes előadások hangzottak el a savariai építőanyagokról, falazástechnikákról, a római császárkor templomépítészetéről. A szabadtéren kőfaragást, téglavetést mutattak be a múzeum munkatársai, a gyerekeket pedig különféle ókori kézműves mesterségek rejtelmeibe vezették be. Idén is népszerű volt a kincskeresés. Vasárnap a Savaria Múzeum parkjába költöznek a múzsák: lesz szőlőpréselés, gombfocivarázs, módszertani bemutató a restaurálásról, a természettudományi gyűjteményekből pedig megismerhető a tenger élővilága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!