Hírek

2016.05.27. 19:22

Családi kerekezés kütyü nélkül

24 kerékpárt adtak ingyenes használatba, nyári nardai táborukban harcba szállnak azért, hogy a gyerekek ne váljanak függővé okostelefonjaiktól. A karitász vissza szeretné hozni mindennapjaikba az igazi beszélgetéseket és élményeket.

Némethy Mária

- Szeretettel hoztuk és adtuk át a szépen megújult kerékpárokat a celldömölki és a sárvári TDM-nek (Turisztikai Desztináció Menedzsmentnek). Külön öröm számomra, hogy sok ember összefogásával sikerült elérni a célt: családok vehetik ingyenesen igénybe ezeket a kerékpárokat közös kirándulásaikhoz a két város környékén.

Fotó: Némethy Mária

Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója ilyen tömören összegezte a múlt héten a celldömölki városháza előtt ünnepélyesen átadott 24 vadonatújnak tűnő piros kerékpár történetét. A történet hosszabb verzióját is elmondta, de rögtön az elején leszögezte:

- A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 25 éves fennállása során többször megtapasztaltuk a Mindenható segítését. Most is.
A megyeszékhelyen és környékén élők közül többen is felajánlották használaton kívüli kerékpárjukat a karitásznak, mondván: talán valakiknek még jók lesznek. A karitászosok tárolták ezeket a lepukkant kétkerekűeket, mert talán valakik majd örülnek egyszer nekik.
Az az „egyszer” akkor jött el, amikor a megyeházán Majthényi Lászlóval, a megyei közgyűlés elnökével az élen arról folyt tanácskozás, hogy a karitász finom teái mellett hogyan lehetne még többek által látogatott idegenforgalmi célponttá tenni a karitász elmúlt néhány évben létrehozott fontos látványosságait: a varázslatos ölbői Kneipp-kertet, a vásárosmiskei pazar levendulást és a kemenespálfai hatalmas szilváskertet. Mindhárom hely azért is kiváló célpont, mert nemcsak egy röpke látogatásért érdemes felkeresni azokat, hanem azért is, hogy többet megtudjunk világunkról: az ember számára fontos és hasznos növényekről, arról, hogy a természet patikája milyen gyógyító erővel képes évszázadok óta segíteni testi, lelki bajainkon.

- Azon a tanácskozáson villant be: a kerékpárok segítségével tehetünk a családokért - folytatja a történetet Tuczainé Régvári Marietta. - Nemcsak közös élményt kapnak, amire jó lesz visszagondolni, hanem a szülőkkel kerekező gyerekek is kénytelenek lesznek fogni a kormányt, eközben végre nem tudják okostelefonjaikat, vagy táblagépeiket nyomkodni. Közvetlen élményként élhetik át a beszélgetések, a természet örömét.

A lepukkant 24 kerékpár felújításának kérdése egy csapásra megoldódott, amikor a karitász igazgatója sok év után újra találkozott Varjú Tamás szociológussal. Első mondatából kiderült: ő is megváltozott munkaképességű emberekkel foglalkozik.

Varjú Tamás diplomáját a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszékén szerezte. A nonprofit szektorban végzett kutatói munkát, tanácsadó kistérségi komplex programokban. Résztvevője a Re-Cikli kistérségi műhelyhálózat létrehozásának. Ebben megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak, akik szakmát tanultak, komplex foglalkoztatásban vesznek részt: kerékpárokat újítanak fel, szerelnek össze.

Így kerültek a lomis állapotú szombathelyi kerékpárok Baktalórántházára, ahol a munkába újra visszatalált emberek újították fel a 24 kerékpárból álló „céges flottát” a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász számára. Ezeket a Re-Cikli bicikliket a karitász arculati elemeivel fényezték le, ezért lettek pirosak.

- Baktalórántháza az ország másik végében, a Nyírségben van, s amikor kaptuk a hírt, hogy határidőre elkészültek a kerékpárok, azonnal tudtuk: üresen nem mehet az autónk értük. Az ugyancsak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lévő Bökönyről tudtam, hogy egy nagyon szegény falu, így oda vitt az autónk száz doboz ruhát és 300 ezer forint értékű tartós élelmiszert. Örültek neki, s mi is nagyon örültünk, hogy segíthettünk - mondta el Tuczainé Régvári Marietta.

Múlt csütörtökön a celldömölki városháza előtt dr. Veres András megyés püspök áldotta meg a kerékpárokat, köszönetet mondott értük Fehér László celli és Kondora István sárvári polgármester is. (Cell 18, Sárvár 6 kerékpárt kapott, vannak köztük gyermekeknek valók is.) A kerékpárokat azonnal ki is próbálták, köztük Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke is.

- Nagyon örülnénk annak, ha a családok közös kerékpározása divattá válna, ha a gyerekek órákra meg tudnának válni okostelefonjaiktól, táblagépeiktől, az internettől, a számítógépes játékoktól. Nagyon nagy problémát okoz a gyerekek személyiségének kialakulásában, ha a virtuális világ rabjaivá válnak, márpedig a buszon, vagy a környezetemben nap mint nap látom, ez óriási gonddá kezd válni nagyon sok esetben - kapcsolódik a beszélgetésbe Kütsán Hancz Réka, a karitász RÉV Szolgálatának munkatársa.

A RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat részéről ő az, aki középiskolákba jár, előadásokat tart, felhívja a figyelmet ennek veszélyeire.

Nemcsak arra, amit néhány hete közöltek szöuli kutatók: vizsgálataikból kiderült, hogy az okostelefon mértéktelen használata nagyon komoly gondokat okoz a gyerekek körében. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy azok a gyerekek, akik túlságosan gyakran és hosszan használják az okostelefont, kancsallá válhatnak. A szöuli szakértők szerint a gyerekek, akik 4-8 órát játszanak naponta a telefonnal, nagy valószínűséggel szemtengelyferdüléssel fognak küszködni, ugyanis ezeket a készülékeket a használók közel tartják az arcukhoz, ezzel pedig arra késztetik szemüket, hogy egy közeli pontra fókuszáljanak, méghozzá hosszan. A szakértők napi 30 perc körül húzták meg a határt - legföljebb ennyi időt babrálhat naponta telefonján a gyerek úgy, hogy ne károsodjon a szeme.

- Számos tudós figyelmeztet arra is, hogy a kütyük főszereplővé válása nemcsak testi, hanem komoly mentális, pszichés problémát is okoz: sivárrá válnak az emberi kapcsolatok, mert az internet segítségével amennyire kitárul a világ, annyira be is záródik. Ha nincsenek a kortársakkal valódi beszélgetések, ha nincs közvetlen kommunikáció, akkor bizonytalan, lelkileg elsivárosodott felnőtté válik a gyerek. Legtöbbjük ma már nem olvas, nem használja a fantáziáját, nem alakul ki bennük kreatív képzelőerő.

Idén nyáron Nardán, a karitász napközis táborában erről sok szó esik majd. A karitászosok célként tűzték maguk elé, hogy a gyerekeknek szükségük van arra, hogy megéljék és élvezzék a jó pillanataikat, és ne legyen kényszerérzésük, hogy felvételt készítsenek és rögtön posztolják is. Fontosabb, hogy azok élénken megmaradjanak bennük. A Nardán szerzett nyári élményeik és a családi közös kerékpáros kirándulásoké is. - A karitász tenni próbál a családokért, a gyerekekért, a lelki elsivárosodás ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!