Hírek

2016.10.05. 18:25

Családi vállalkozások - A generációváltás buktatóira fel lehet készülni

Körkép - Megroppanhat a hazai gazdaság a következő öt-tíz évben, ha nem lesz sikeres a generációváltás a családi vállalkozásoknál - kongatják a vészharangot a gazdasági szakértők.

Tóth Szabolcs

Magyarországon ugyanis a GDP több mint felét a mintegy 70 százalékot kitevő családi tulajdonban lévő vállalkozások állítják elő. A nemzetközi tapasztalatok szerint azonban a cégek kétharmada elvérzik az utódlás során.A családi vállalkozások meghatározó pillérei a gazdaságnak, éppen ezért komoly veszélyt jelent, hogy többségük nincs felkészülve arra, hogy a céget (vagy cégeket) két-három évtizeddel ezelőtt alapító tulajdonos átadja a stafétabotot a fiatalabb generációnak. Bárány László, a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület elnöke, családi vállalat alapító-tulajdonosa szerint is ez egyik legégetőbb probléma, amellyel a rendszerváltás környékén nagy számban megalakult, jelentős pluszértéket képviselő családi vállalatoknak szembe kell nézniük.

Bárány László, a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület elnöke, vállalatalapító
Fotó: Osváth Sarolta

- A következő néhány esztendő meghatározó lesz a hazai családi vállalkozások életében. Egyesületünk jelenleg fő feladatának tartja, hogy segítse a cégeket a sikeres generációváltásban. Általánosan, mindenkire egyformán érvényes szabály nincs, ezért nehéz megtalálni az adott cég számára megfelelő és hosszú távon is működőképes utat. Tagvállalataink gyakorta kerülnek szembe olyan problémákkal, amelyek megoldásához komoly segítséget jelent a többi családi vállalkozás tapasztalata. Éppen ezért igen fontosnak tartjuk az egymás közti párbeszédet, a pozitív és a negatív példák megosztását.

Becslések szerint a vállalatok öt százalékánál az elmúlt öt évben megkezdődött, vagy meg is történt, felénél az elkövetkező öt évben lesz aktuális, 13 százalékuknál pedig jelenleg van napirenden az utódlás. Ennek ellenére a cégek többségének nincs kidolgozott terve, hiányzik az úgynevezett családi alkotmány , amelynek elkészítését Bárány László elengedhetetlennek tartja.

A cég fenntarthatóságának, fejlődésének biztosítása érdekében tudatos tervezésre és minden érintett számára tiszta, átlátható jövőképre van szükség. Legjobb, ha ezt írásba is foglaljuk - mondta a szakértő. Hozzátéve azt is, hogy sok esetben a nyugati példák is fogódzót jelenthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!