Hírek

2014.10.24. 12:33

Csapdában a szarvasok

Ják – Csaknem száz szarvas és őz szorult be egy lezárt gazdasági terület kerítése mögé. Az állatok mentését csak akkor kezdhetik meg, ha a tulajdonosok közös nevezőre jutnak.

Lisztmayer Zsófia

Ják határában mezőgazdasági művelés alatt álló területeket, önkormányzati tulajdonban lévő utakat és árkokat zár körbe az a kerítés, amely mögé beszorultak az állatok. Az elkerített terület körülbelül 1500 hektár, de nem teljesen összefüggő. Éppen ezért juthattak át a kerítésen a szarvasok és az őzek. Az állatok valószínűleg nem átlátható helyeken bújtak el, ezért viszonylag későn fedezték fel a problémát. A kerítés azonban akkora, hogy a vad képtelen onnan kijutni saját magától.

Akiknek nem sikerült...Fotó: Iszak Rajmund

Iszak Rajmund, a terület vadgazdálkodását irányító szakmérnök szerint a megoldást a kerítés egy részének lebontása jelenthetné. Mivel nem egy helyen kellene megbontani, ezért a kiterelés több hetet is igénybe venne. - Felvettem a kapcsolatot a vadászati hatóság osztályvezetőjével, aki kiküldte a vadászati felügyelőket egy terepszemlére. Az időjárás miatt már nem lehet bejárni az egész területet, de így is meg tudtunk számolni 35 egyedet. Lehetőséget kaptam arra, hogy a sérült, beteg egyedeket elejtsem. Akkora mennyiségű vadról van azonban szó, hogy egy fegyver dörrenése akár több másik állat sérülését is okozná az ijedtség miatt. A bezártság nagyon rossz hatással van az idegrendszerükre, ilyenkor akár be is lázasodhatnak. A legrosszabb esetben – ha már nem bírják a bezártságot – megpróbálkozhatnak a kitöréssel. Ebben az esetben egymást is nekilökdöshetik a kerítésnek, és súlyos sérüléseket szerezhetnek.

A megoldást késlelteti az, hogy több tulajdonosa van a területnek. A kerítéssel kapcsolatban leginkább érintett tulajdonos egyetért a kerítés bontásával, sőt a kivitelezésben is segítséget nyújtana. Vannak azonban olyanok, akik nem hajlandóak megnyitni a kerítést. Három különböző területen szétszórtan találhatóak az állatok, ezért a kiterelés sem lenne egyszerű. A kerítést három helyen kellene megbontani, ez pedig jelentős anyagi ráfordítást igényelne a tulajdonosoktól. – El kell mondanom, hogy így sem biztos a teljes siker. Ha viszont meg sem próbáljuk, akkor nem tudnék elszámolni a lelkiismeretemmel. A magyar állam előtt a vadállomány védelmére tettem esküt. A vad pedig egészen odáig a magyar állam tulajdonát képezi, amíg elejtve nem került a vadászatra jogosult birtokába. Ezek élő szarvasok, ezért az államnak meg kell védenie ezeket az állatokat. Úgy gondolom, hogy nagyon sokan vannak az országban azok, akik a magyar vadat nem csak az állatkertben szeretnék látni néhány év múlva - tette hozzá a mérnök.

Vas megyében jelentős a vadlétszám, időszakosan talán túl sok is. De ebben az esetben sem biztos, hogy mintegy száz állat elpusztítása megfelelő eszköz lenne. Mivel a területen nincs biztosítva az állatok természetes menekülési útvonala, a törvények értelmében tilos rájuk vadászni. A kerítés révén nem csak a vadászható állomány szorult ki a kerítés által elzárt területről, de védett fajok is. A kerítés építése révén így már a biológiai sokszínűség is sérült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!