Hírek

2016.10.06. 15:00

Csemete nő Deák tölgyében – Az aradi vértanúkra emlékeztek a rátóti emlékparkban

Rátót – Gyerekek koszorúzták meg a vértanúkat jelző sírköveket, és verssel, tánccal is emlékeztek az aradi hősökre október 6-án a rátóti Aradi Emlékparkban.

Bakos Ágnes

Szó volt elfelejtett vértanúkról is. Minden vendég a csodájára járt az egyik, már kiszáradt tölgynek, hiszen kikelt a tönkből egy új fácska. Magáért beszél a látvány, ahogy életre kelt a mag, új fa nő a tölgyből. Abból a fából, amit egykor, az 1860-as években a Széll családnál járt Deák Ferenc, a haza bölcse ültetett a tizenhárom aradi vértanú emlékére.

Már csak öt él az eredeti fákból, de a kiszáradt tölgyek tönkjei is nemzeti színű szalagot kaptak. Az idei megemlékezést is a rátóti önkormányzattal közösen szervezte a Szombathelyi Erdészeti Zrt., a szakemberei dolgoznak a fák pótlásán. (Meg a természet is, helyben.)

– Összetartozunk, összeköt minket a közös haza, a magyarság és a közös tragédia is, ezt is üzeni a mai gyásznap – mondta köszöntőjében Domiterné Molnár Annamária, Rátót polgármestere. Szerinte az aradi tábornokok vértanúsága megmutatja, hogy az igazságtalanságba soha nem szabad belenyugodni. Fejet kell hajtani előttük, mint példaképek előtt – fogalmazott a polgármester.Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után kivégzett tábornokokat sorolva három elfelejtett vértanút is megemlített beszédében Harangozó Bertalan kormánymegbízott.

– Ormai Norbert és Kazinczy Lajos honvédezredesek, Ludwig Hauk alezredes – sorolta.A tizenhárom aradi vértanúról kiemelte, hogy vagyontalan és vagyonos is volt köztük. Más-más nemzetiségűek voltak, más vallásúak – mégis közös volt a sorsuk. – Keveset tudunk róluk, túl keveset. Tanulmányozni kell az életüket, hiszen nem mesebeli hősök, hozzánk hasonló emberek, jó és rossz tulajdonságokkal – mondta a kormánymegbízott.

Hartai Petra és Jámbor Nándor, a szombathelyi Weöres Sándor Színház művészei közelebb hozták a vértanúkat az emlékezőkhöz: felolvasták Leiningen-Westerburg Károly búcsúlevelét, amit a feleségének írt. Damjanich János imáját és egy névtelen szemtanú levéltöredékét. – Büszke, felelős döntésükkel irányt mutattak nekünk is. Életükkel és halálukkal bizonyították, hogy túl kell lépni az egyéni érdekeken – fogalmazott Harangozó Bertalan az Aradon kivégzett vértanúkról és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosról, Magyarország első felelős miniszterelnökéről.

Október 6. nemzeti gyásznap, 2001 óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!