Hírek

2017.06.27. 18:10

Díjazták a legszebb csepregi udvarokat

CSEPREG Rendkívüli testületi ülésen döntöttek úgy a képviselők, hogy Tiszta udvar, rendes ház címmel elismerést alapítanak. Sokan jelentkeztek a felhívásra, így nehéz dolguk volt a bíráknak, akik elismerően nyilatkoztak a portákról.

Vas Népe

A Tiszta udvar, rendes ház mozgalmat még a 20. század első felében indították el. Ennek fő célja az volt, hogy a környezetét mindenki tartsa rendben. Akkoriban a cím kitüntetésnek számított, presztízsértékkel bírt. Hiszen szigorú feltételekhez kötötték, aki elnyerte, büszkén tette ki a ház oldalára, a kerítésre. A portát nemcsak virágosítani kellett, hanem rendben is tartani.

A csepregi verseny első helyezettje egy nyugdíjba készülő pedagógus házaspár, Horváthék birtoka lett az Ady utca 5-ben

József, a ház ura gyűjti a szőlőkészítés tárgyi emlékeit, hiszen otthonán és az azt körülvevő, almással, ágyásokkal, melléképülettel, játszótérrel és kerti csobogóval gazdagított kerten kívül a szőlőhegyen is foglalkozik borkészítéssel

A végeredménnyel akár saját, házi „borozójában" is megkínálja vendégeit

Néhány évvel ezelőtt újraélesztették a mozgalmat, amelyhez most Csepreg is csatlakozott. Vlasich Krisztián polgármester elmondta, hogy egyrészt motiváló hatása van a felhívásnak, hiszen törekednek arra a városlakók, hogy esztétikus legyen a környezetük, másrészt összekovácsolja azokat, akik részt vesznek benne. A polgármester hangsúlyozta: a képviselő-testület bízik benne, hogy mindez szemléletformáló hatással is bír majd, mert a zöldfelület folyamatos karbantartása és a virágosítás a jövő generációjának is példaértékűvé válik.

Csepregen azok pályázhattak a címre, akiknek az ingatlanja és az azon található épület, kert, udvar megjelenésében harmonikusan, esztétikusan illeszkedik a környezetébe, és ahol az ingatlan előtti járda, árok, árokpart gyommentesen tisztántartott. A felhívásra június 2-ig lehetett beküldeni a nevezést, sokan döntöttek úgy, hogy megmérettetnek a versenyben, hiszen kecsegtető elismerésben részesülhetnek.

A második helyet a Bognár Ignác u. 21. szám alatt lakó Kun Ferenc szerezte meg

Magánszemélyek, illetve társasházak által pályázható kategóriában az első helyezett a megtisztelő Tiszta udvar, rendes ház feliratú táblán túl bruttó 30, a második 20, a harmadik 10 ezer forintot kap. A zsűri hamar neki is látott a munkának, június 15-ig befejeződtek a helyszíni bejárások. Nem volt könnyű dolguk, hiszen a nevezők mind arra törekedtek, hogy minél esztétikusabb, rendezettebb látvány fogadja a bírákat. Hangsúlyozták, a nevezők példát mutattak a településen élőknek szorgalmukkal, kitartásukkal, hiszen szebbé varázsolták a környezetet, melyben élnek.

Az egyelőre képzeletbeli dobogó harmadik fokán Réczeg Zoltánné áll. Bajcsy utca 7. szám alatti, gazdag növényzetű kertjét díjazták az ítészek

Az eredmények: az első helyen az Ady utca 5. szám alatt élő Horváth József végzett, második lett a Bognár Ignác utca 21. szám alatt élő Kun Ferenc. A dobogó harmadik fokára Réczeg Zoltánné állhat fel, aki a Bajcsy u. 7-ben lakik. Idén különdíjat is kiosztottak: erről a Vas Népe főszerkesztője döntött.

A legizgalmasabb kertnek a Taksony utca 1. szám alatti, gazdagon termő, mediterrán birtokot választottuk, ahol Pócza-Kosztur Renáta fogadott bennünket. Több generáció építette ki ezt az izgalmas kertet, ahol együtt terem a ribizli, a pisztácia és a narancs is, valamint különleges hangulatot ad a szomszédos kápolna.

Balra fent: a Vas Népe különdíjasa, Pócza Kosztur Renáta a Taksony u. 1. szám előttJobbra: a zsűri: Kóbor Károly, Horváth Zoltán, Vlasich Krisztián polgármester, Szarka Anikó, Oláh Imre és Mehlhoffer Tamás

A szerkesztőségünk által díjazott ház tulajdonosa szakácskönyveket és napilap-előfizetést kap ajándékba. A díjakat ünnepélyes keretek között hirdetik majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!