Hírek

2015.10.10. 14:40

Cseresznyevirágzás lombhullás idején – Tematikus napon ismerkedhettünk a felkelő nap országával

A felkelő nap országának kultúráját népszerűsítette a szombathelyi Magyar - Japán Baráti Társaság. A tematikus napon az érdeklődők megismerkedhettek a szigetország zenei örökségével, gasztronómiájával, öltözködési szokásaival. A fellépők mellett eljött Yamashita Hiromi kimonó-stylist, aki mindent tud erről a csodás darabról.

Kovács Ágnes

A megújult, és csak egy hete átadott Agora Művelődési és Sportházban zsibongó hellyé változott a tánctér. A színpad előtt gyönyörű bonsai, mellette fényesen csillogó szamuráj kard. Halk kopácsolás, épp a tsubát, a markolatvédőt egyengeti kis kalapáccsal Orsai Henrik kardkészítő. A hosszú asztaloknál gyerekek ülnek, átszellemülten festegetnek, színeznek és hajtogatják az apró darumadarat. Közben megérkezik a nagykövet és a szervező egyesületek vezetői, az ünnepélyes megnyitón a felkelő nap országához kötődő kapcsolatunkról esik szó. Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere kiemelte legtöbbünknek a sushi és a karate jut az eszébe, ha a japán kultúráról faggatják, de vajon tudjuk-e, hogy a két nyelvben is van valami közös. Nemcsak a magyarban követi ugyanis a családnevet a keresztnév, de a japánban is. Szimbolikusan ez is jól kifejezi a hasonlóságot.  Ez a nap, már hetedik alkalommal fűzi közelebb a két nép közötti kapcsolatot.

Koszuge Dzsunicsi Japán magyarországi nagykövete köszöntőjében kiemelte, először jár a nagy múltú városban, Savariában. Mély benyomást tettek rá a történelem viharainak a városképen hagyott nyomai, elhatározta máskor is eljön Szombathelyre. Kiemelte, milyen nagy jelentősége van a városban működő baráti társaságnak a két ország közti kapcsolat kiépítésében. A színpad melletti kis emelvényen teaszertartás zajlott, máshol kokeshi babát festettek. A gyerekek és a felnőttek is ölthettek kimonót. Hiromi Yamashita ugyanis mindent tud erről a gyönyörű ruhadarabról. Számít az anyag összetétele, a kelmére festett minták. Míg a daru és a teknős alakja szerencsét hoz, a növények, levélmotívumok az ünnepi viseleten köszönnek inkább vissza. Hiromi percek alatt megkötötte az obit is, kinek masnit kanyarított, másoknak szép párnácskát, taikot kellett hordaniuk hátul, a derekukon. Akinek kedve volt, ehhez a kivételes viselethez, tradicionális kontyot is köttethetett. Igazi maiková, gésatanonccá válhatott bárki egyetlen napra. A kézműves foglalkozásokon megismerkedhettek az érdeklődők az origami hajtogatás technikájával, a katagami szövetfestés fortélyaival, de mangát is lehetett színezni.  A jó hangulatú délutánon fellépett a Shamisen és az Ataru együttes, akik zenés produkcióval jöttek, a küzdősport kedvelői pedig kardbemutatón vehettek részt, és láthatták, milyen a karate, a kendö, vagy az aikido.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!