Hírek

2014.07.21. 11:34

Cserkészvonat Berlintől a Bajkálig

Több száz, különböző nációbeli cserkész utazik majd azon a vonaton, amely Berlinből indulva Moszkván át a Bajkál tóig közlekedik. Az utazás emléket állít a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából. Vas megyei résztvevője is lesz a kirándulásnak.

Simon Erzsébet

Eddigi életének felét a cserkészet kötelékeiben töltötte a húsz esztendős Bognár Keve. A Náraiban lakó fiatalember Vas megyéből egyedüliként vesz részt azon az országokon átívelő utazáson, amely a Német Cserkész Szövetség kezdeményezésére indul július 31-én. A Scouting Train - cserkészvonat – Berlinből indul útjára, és a Bajkál tónál, Irkutszkban lesz a végállomása.

- Ez nemcsak egy hosszú utazás, hanem a cserkészek egyedülálló nemzetközi projektje annak emlékére, hogy negyed századdal ezelőtt omlott le a berlini fal: a vasfüggöny megszüntetése tette lehetővé Németország újraegyesítését. Egyúttal a világháború kitörésének századik évfordulójáról is megemlékezünk – meséli Bognár Keve. - Mondhatni, ez a kaland egy speciális híd Kelet és Nyugat között, afféle nemzetközi egyetértés útja, a béke és az összetartozás jelképe. Csaknem félezer cserkész utazik együtt a legendás transzszibériai vasúton, és lesz aktív szereplője az ismeretterjesztő eseménynek.

Csaknem félezer cserkész utazik együtt a legendás transzszibériai vasúton: Vas megyéből egyedüliként Bognár Keve ül fel a cserkészvonatra. Fotó: Simon Erzsébet

A nárai fiatalember elmondta: Magyarországról mintegy másfél tucat fiatal vesz részt a nagy kalandozásban, ők Moszkvában szállnak fel a vonatra, amely előtte Varsóban és Minszkben is megáll. Az orosz fővárosban eltöltenek együtt néhány napot, közösen fedezik fel a metropolist. Ezt úgy kell tenniük, hogy az élményeikről, ismereteikről nemzetközi csapatokat alakítva vetélkedőn tudjanak számot adni. A moszkvai városi verseny augusztus 2-án délben kezdődik egy titkos helyen. A cserkészvonat aztán augusztus 5-én indul tovább Jekatyerinburg, Omszk, Novoszibirszk érintésével Irkutszkba. A Bajkál tó mellett lesz a zárótábor. Persze a hosszú út alatt sem unatkoznak a cserkészek. A különböző nációk tagjaiból előre összeállt munkacsoportok különféle témákat dolgoznak fel. Bognár Keve azt a gárdát választotta, amely Európa jelenlegi helyzetét veszi górcső alá; azon igyekeznek majd a maguk eszközeivel, hogy miképpen lehetne javítani a népek békés egymás mellett élésén, a kölcsönös megértésen.

Az utazás saját motivációjáról az angolul beszélő, német nyelvismerettel is rendelkező fiatalember elmondta: többször járt már nemzetközi cserkész jamboree-kon, a Bajkálig eljutni álmai netovábbja. A több ezer kilométeres út végén pedig a világ legmélyebb és legidősebb édesvízi tava melletti zárótáborban tucatnyi ország cserkészei azon munkálkodnak, hogyan tudnák elősegíteni, hogy az emberek lelkében is leomolhassanak a falak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!