Hírek

2015.10.03. 08:50

Csípősebb éjszakák - jövő héten akár a nagykabát is előkerülhet

SZOMBATHELY - Arra voltunk kíváncsiak, hogy létezik-e indián nyár, s ha igen, akkor pontosan mikor köszönthet ránk! Emellett természetesen az is érdekelt bennünket, hogy milyen idő vár ránk a következő héten, kell-e esernyő, nagykabát.

Bajdó Bettina

Egy szakértőt hívtunk segítségül ez ügyben, aki nem indián nyarat idéző melegről adott prognózist. Sőt, a jövő hét legvégén - a mostani modellek alapján - akár még a nagykabát is előkerülhet.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy szerinte létezik indián nyár. Amíg nem érkeznek meg a tartósabb ködök, bármikor kialakulhat anticiklonban napos, csendes, ökörnyálas, hideg reggel kellemes nappallal. Szerinte ez az igazi indián nyár, nem pedig a szeptemberi kánikula, mert az még igazából nyárutó, a nyárhoz köthető.

- Vasárnap változóan felhős lesz az idő, a szombaton megerősödött délnyugati szél mára gyengül – folytatta az észlelő. – Hétfőre virradóan előfordulhat kisebb záporeső, esetleg zivatarral, de sok csapadék nem lesz. Nagyjából még kedden is 20-23 Celsius-fok közt várható a maximum értéke, ahogy vasárnap és hétfőn is. Szerdán már több lesz a felhő felettünk és eső is várható, ám szintén nem nagy mennyiségben, a mai modellek alapján.

Attól kezdve inkább északias, majd északkeleties áramlás lesz a jellemző és fokozatosan csökken a hőmérséklet: először 20, majd 15 fok alá esik, végül – szintén a mostani modellek alapján – jövő hét legvégén már csak 10 Celsius-fok közeli értékeket mérhetünk. Ezzel együtt az éjszakák is egyre csípősebbek lesznek, ebben az időszakban viszont nincs sok esély a csapadékra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!