Hírek

2016.02.04. 14:13

Csok: kőművesek, villanyszerelők és önerő nélkül nem megy

Rövidesen hatalmas szakemberhiány lesz az építőiparban. Az emberek többségének még a támogatással együtt sincsen elegendő pénzük. Elmondjuk, miért nem lát lépten-nyomon építkezéseket.

Budai Dávid

A csok körül még mindig rengeteg a kérdés, mivel szinte minden héten finomítanak valamit a családok otthonteremtési kedvezményén. Valószínűleg a kormány is érzi a bizonytalanságot, mert ebben a hónapban országos roadshow-t indítanak, ahol - mint azt ígérik - minden kérdésre választ adnak. Már most szólunk, Vas megyébe február 18-án érkeznek. Addig is, amíg ideér a csok-show, körülnéztünk, mi a helyzet a lakásépítésekkel. Költözésben lévő háromgyerekes családok hadára, a földből gombamód kibújó társasházakra és fütyörészve dolgozó munkásokra számítottunk. Csalódnunk kellett.

Dancsecs Imrét, az ismert körmendi építési vállalkozót kérdeztük a csok és a lakásépítés összefüggéseiről. Amikor tavaly, először hangzott el a „kormány szájából" az otthonteremtési támogatás, akkor az érdeklődök gyakorlatilag ostrom alatt tartották a céget, egymásnak adták a kilincset. Az igények egy csapásra változtak meg. Míg korábban arra kényszerültek, hogy egy lakásból csináljanak kettőt, addig most éppen fordított a helyzet. Évekkel ezelőtt, a korábban épített, nagyobb lakásokat egyszerűen lehetetlen volt eladni, ezért sokszor úgy alakították át, hogy legyen belőle kettő kisebb. Most viszont a hatvan négyzetméteres lakások váltak eladhatatlanná, mivel a csok, csak a hatvan négyzetmétert meghaladó alapterületű lakásokra vehető fel.

Dancsecs Imre szerint nem olyan nagy biznisz lakásokat építeni, mint azt sokan hiszik. Fotó: Szendi Péter

Az első anomália tehát, hogy bár nagy az érdeklődés a lakásokra, csak éppen nem azokra, amelyek üresen állnak, hanem azokra, amelyek még meg sem épültek. És ezzel el is érkeztünk a második nagy problémához. Bár ebben a pillanatban még nem érződik – hiszen sokan kivárnak –, de rövidesen rengeteg lakásra lesz szükség. Igen ám, csakhogy azokat meg is kellene építeni. Már most is gond, de később még nagyobb lesz a szakemberhiány. Egyszerűen nincs elegendő számú jól képzett szakember. Dancsecs Imrének például, ha villanyszerelőre van szüksége Körmenden, örül, ha kettő hadra foghatót talál. Véleménye szerint a szakemberhiánynak két oka van. Az egyik, hogy már senki sem akar szakmunkás lenni – ki tudja miért, talán mert szégyellik –, hanem mindenki egyetemre akar menni. A másik ok pedig természetesen Ausztria közelsége. Egy építési vállalkozó kint tízszeres, míg egy szakmunkás hatszoros jövedelemre számíthat. Igaz, teszi hozzá, páran rájöttek már, hogy kinn sem fenékig tejfel az élet. Sokan azért térnek haza hosszú évek után, mert beleunnak abba, hogy mindenbe belekötnek, és hogy sokszor nem hogy a munkadíjat, de még az anyagot sem fizetik ki.

A lakásépítési roham másik kerékkötője - a szakemberhiányon kívül - a pénzhiány. Kínálati és vételi oldalon egyaránt. Dancsecs Imre szerint nem olyan nagy biznisz lakásokat építeni, mint azt sokan hiszik. Egy négyzetmétert Körmenden most jó, ha 250 ezer forintból ki lehet hozni, viszont a vevők 215 ezer forintnál nem nagyon adnak többet négyzetméterenként. Pedig sokan elfelejtik, hogy a lépcsőház, parkoló és adott esetben a lift költségét is bele kell építenie a vállalkozónak a lakások árába. És hiába az olcsóbb üzemanyag, az építőanyagok árai emelkedtek az utóbbi időben. Ugyanez az emelkedés egyelőre nem érződik az új lakásoknál, igaz, a használt lakások árai kicsit elmozdultak felfelé. Hiába a több millió forintos támogatás, az embereknek még így sincs pénzük, sokszor az egymillió forintos foglaló is gondot okoz. Ha nincs pénz, nincs hitel sem. A devizahitelek bedőlése óta mindenki nagyon óvatos: a bank, a vállalkozó és a vevő is.

Dancsecs Imre szerint az otthonteremtési támogatás idővel biztosan nagy lendületet ad a lakáspiacnak, azonban egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy semelyik szektorban sincs meg a szükséges infrastruktúra. A vállalkozók kivárnak, nem mernek kockáztatni, ha mégis belevágnának a lakásépítésbe, akkor viszont a bank nem biztos, hogy ad hitelt. Ha mégis összeállnak a feltételek, akkor pedig nem lesz, aki megcsinálja, hiszen nincs szakember. A vevőknek nincs elegendő pénzük, márpedig ha nem tudják felmutatni az önrészt, hitelt sem kaphatnak. Ha pedig mégis megkapnák a hitelt, sokan a kedvező kamatok ellenére sem tudják majd fizetni. Sokan arra számítanak, hogy majd kétszer tízmillió forint landol a számlájukon, pedig ez egyáltalán nem így van. A családok a támogatás összegével soha nem találkoznak, ha építkeznek, akkor pedig utófinanszírozásra számíthatnak. Pénz nélkül semmit nem ér a támogatás.

Azt azért nem lehet mondani, hogy a családoknak annyit ér a csok, mint halottnak a csók, de idő kell, míg az élet igazodik a rendszerhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!