Hírek

2016.07.18. 12:57

Csütörtökig irány a strand – Hétvégére esőt kap Vas megye

Szombathely – Kellemes, egyre melegebb napok állnak előttünk, de a hétvégére besodródhat egy-egy zivatar Vas megyébe. Hogy mennyi eső várható, az bizonytalan. Addig strandolhatunk, hőségnapra is van esély, miközben ideje a másodvetésnek a kiskertekben.

Bakos Ágnes

„Öt nap után végre ismét nyári nap" – írta jelentésében Zsombok Imre észlelő az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi állomásáról hétfőn. A nyári nap azt jelenti, hogy 25 °C fülé melegedett a levegő, méghozzá már hétfőn délelőtt. A „helyzet fokozódik", vagyis egyre melegebb napjaink lesznek a hét végéig. Elcsendesedik a szél, csapadék nem várható, éjszaka 12 és 17 °C között, nappal 25 és 30 °C között mérhetünk – körülbelül ez látszik keddre, szerdára és csütörtökre. Ahogy Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője fogalmazott: strandolásra is alkalmas az idő, vagyis ne bánja az, aki erre a hétre vette ki a nyári szabadságát és keres helyben vízparti pihenést.

– A hosszú távú előrejelzésben már a hétvégén benne volt, hogy péntek este, délután, és szombaton is érkezhet eső. Az osztrákok sokra számítanak, de kiszámíthatatlan egyelőre, hogy mennyire nyúlik be az országba – mondta a hétvégi időjárási várakozásokról az észlelő.

Pár fokot visszaesik majd a napi maximum hőmérséklet, akkor is, ha nem érkezik jelentős mennyiségű csapadék a várható hidegfronttal.

A kiskertekben érdekes a helyzet, hiszen az ország nagy részével ellentétben itt, Vas megyében a szeles napok nyomán száraz a talaj felső rétege.

– Úgy kiszáradt a teteje, hogy lehetett kapálgatni, mert ha még egy napot várok, akkor már kemény – számolt be a kiskertjéről Pétervári Tibor. Az időjárást ismerő szakember elmondta: itt a másodvetés ideje, saláta, bab, fekete retek, tarlórépa az, ami ilyenkor a földbe kerül. Kényes lesz az új hajtás: ha a repce- vagy káposztabolha nem eszi meg, akkor arathatja majd a kiskerttulajdonos ősszel. Közben a paprika, meg az uborka „háborog", így fogalmazott a szakember.

– Nekem derékig ér a paprika, uborka meg annyi van, hogy hetven kilót osztogattam el, pedig csak egy sor van, 12 méter – részletezte.

Az agrometeorológiai jelentés szerint a múlt héten érkezett jelentős mennyiségű esőnek az erdőkben láthatjuk hasznát: a szezonális gombafélék nagyobb mennyiségű megjelenésére lehet számítani, de jó hatással van a sok eső a folyóinkban, tavainkban növekvő halak fejlődésére is. A megújuló méhlegelők is több nyári mézet adhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!