Hírek

2017.02.15. 18:22

Debrecennel teniszeznek - Videót szerválnak a diákok, és azt is várnak vissza

Barátságos videótenisz-mérkőzés kezdődik két művészeti középiskola között. Online követhető lesz az eredmény, ahogy hamarosan a szombathelyi animációkészítők többi munkája is. És elkészült egy új műhely.

Bakos Ágnes

Adok-kapok műhelymunkába kezd a héten a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium öt mozgókép- és animációkészítő szakos diákja. Ők az adogató fél, legalábbis ők kezdik a meccset, a válaszokat pedig a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjaitól várják. - A Keleti média/nyugati design az alcím. Mi már elkészítettük az első videót a héten. Elütünk egy szervát, abban a videóban van valami vizuális megjelenítés. Ami „átmegy”, vagyis amire asszociálnak a tartalomból, arra elkészítenek egy újabb videót, azt visszaküldik - vázolta w. Horváth Tibor médiadesigner, az egyik játékvezető. A másik Váczi Lilla, a debreceniek részéről. Hivatalos meghatározása is van az országon át-ívelő kezdeményezésnek: A videótenisz mozgókép rögzítésére alkalmas eszköz segítségével játszott művészeti sport. A játék célja pályán tartani a mozgókép médiumát, lehetőleg úgy, hogy a szemben álló fél erre reagálni tudjon. A torna addig tart, ameddig a játékosok bírják. A mozgókép- és animációkészítő szak (majdnem tagozat) már önálló képzés a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban - emlékeztetett Nagy Róbert médiaművész, amikor megmutatta a videóteniszhez is jól használható legújabb munkaállomásukat. Egy komplett tárgyanimációs műhelyt építettek fel gyakorlatilag saját kezűleg. Festettek falat, csempét, át-építették a lámpatesteket, egy kis vízvezeték-szerelői munka is kapcsolódott a feladatokhoz. Mozgatható a lámpa az asztal felett, középre kameratartót szereltek. A világítóasztalon már homokanimációval is dolgoznak a diákok. Egy lámpaparkot sikerült szerezni, most egy függönyre van még szükség - sorolta Nagy Róbert.

A szaktanterem bútorzata a legfinomabban szólva is „klasszikus”: például több évtizedet kibírtak már a székek. A rendelkezésükre álló eszközparkhoz annyit fűztek hozzá a tanárok, hogy lehetne panaszkodni, de a felsőfokú képzésekben a legtöbb helyen ennyi sincs. Szerintük fontosabb, hogy a „kihívások” sem veszik el a kedvüket - és azonnal a sikereiket sorolták. Felidézték például, hogy tavaly a Zaporozsec zenekar Emszercénégyzet dalához készítettek vizuális hátteret a diákjaik. Nagy Róbert és w. Horváth Tibor szerint az ilyen és ehhez hasonló feladatok sokat segítenek abban, hogy a diákok lássák, miből állnak a tanultak a gyakorlatban, és az egyetemi felvételihez is jó portfóliót jelentenek. Évfolyamonként öt-hat diákkal dolgoznak és unikális a szombathelyi képzés. - A budapesti „kisképzőben”, a Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban van ilyen típusú képzés, és Debrecenben pár éve hasonló jellegű - sorolta Nagy Róbert. Éppen ezért nem lepődnének meg, ha többszörös túljelentkezés lenne a szombathelyi mozgókép- és animációkészítő szakra. Ez a napokban kiderül - most járt le a jelentkezések határideje. A tanárok szerint komoly tartozásuk, hogy a diákok munkái láthatóak legyenek online - már dolgoznak rajta. És a héten induló Szombathely-Debrecen barátságos videóteniszmeccs követhető lesz a Facebookon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!