Hírek

2017.05.19. 18:07

Diákmolesztálás: ítélet született a kemenesmagasi lányok ügyében

KEMENESMAGASI, VESZPRÉM A Veszprémi Törvényszék tárgyalta a kemenesmagasi lányok esetét - tanáruk egy zánkai nyári táborban molesztálta őket. A férfit elsőfokon elítélték, de nem jogerősen.

Vadas Krisztina

Előzmények

2015 augusztusában a kemenesmagasi diákok Zánkán táboroztak, ahol a gyerekek elmondása szerint az egyik tanáruk, V. R. molesztálta a lányokat. Az érintett szülők feljelentést tettek, a Balatonfüredi Rendőrkapitányság vizsgálta az esetet.

- Először csak ötpercenként ellenőrzött minket, aztán az egyik barátnőmmel kártyáztunk, és azt mondta a tanár úr, hogy aki veszít, azt megcsikizi - idézte fel akkor a nyári táborban történteket az egyik lány. - Én vesztettem, és a barátnőm mondta a tanár úrnak, hogy ne csikizzen meg. Akkor feküdtünk, és egyszer csak a tanár úr odajött és letámaszkodott mellém - még ekkor sem tűnt úgy, hogy mindez több lenne ártatlan viccelődésnél - mesélte nekünk. - De aztán simogatni kezdett, utána a fenekemet tapogatta, benyúlt a pólóm alá, meg hát... ott is megtapogatott. Akkor mondta, hogy forduljak hanyatt, finom lesz hozzám, én meg mondtam neki, hogy nem fogok megfordulni. Ezután kiment - emlékezett vissza. Később kiderült: hatan voltak érintettek a zaklatásban.

A lányokat nagyon sokan hazugnak tartották: az igazgatónő, a tanárok és a diáktársaik nagy része is megvetéssel nézett rájuk. Közben kiderült: már korábban is felmerültek hasonló pletykák a férfival kapcsolatban.

Egyértelműen kiderült a vizsgálatok során, hogy nem hazudtak a lányok Illusztráció: Szendi Péter

2016 májusában aztán bizonyosságot nyert, hogy nem hazudtak a molesztált lányok. Addigra már a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozott az ügyben. Igazságügyi pszichológiai orvosszakértői vizsgálatot végeztek, amelynek során kiderült: nem kitaláció a történet. A szakértői vélemény egyértelműen kimondta: a táborban molesztálta őket a tanáruk.

Elsőfokon elítélték

Három év és öt hónap börtönbüntetésre ítélte a férfit a Veszprémi Törvényszék. Négy rendbeli kiskorú veszélyeztetésében találták bűnösnek - de van, amiben felmentették. Egy ötödik esetben ugyancsak kiskorú veszélyeztetése volt a vád - abban nem találták bűnösnek, ahogy „emberi méltóságot sértő szeméremsértés" miatt sem szabtak ki rá ítéletet. Az első fokon kihirdetett ítélet nem jogerős: a védő enyhítésért, az ügyész súlyosbításért fellebbez. A még nem jogerős ítélethez tartozik az is, hogy nem lehet tanár, nevelő a következő tíz évben a férfi. Vagyis az egyelőre nem jogerős ítélettel tíz évre eltiltották „18. életévét be nem töltött személy neveléséhez, felügyeletéhez, gondozásához és gyógykezeléséhez kapcsolódó foglalkozás gyakorlásától és egyéb ilyen tevékenység végzésétől". Folytatás másodfokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!