Hírek

2016.05.29. 11:01

Díjnyertes falatok az üstből - Melyik csapat győzött a Szent Márton főzőversenyen?

Szombathely – A Szent Márton főzőversenyen 14 csapat serénykedett azért, hogy megmutassák a zsűrinek, az ő ételük a legjobb.

Vadas Krisztina

Szombat reggel a grillek és a bográcsok alatt izzott a tűz a Sportligetben. Míg a nagyok serényen főztek, a gyerekeket dodzsem, körhinta és vásári játékok várták. A Vas Népe csapata is lelkesen főzte a marhapörköltet és a slambucot, ennek ellenére volt időnk belesni a többi csapat kondérjaiba is.

A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület bográcsában egy igazi magyar étel rotyogott: gazdag pincepörköltet főztek.

A 23. Szalézi Nyári Tábor Szombathely csapata először készítette el azt a fogást, amivel beneveztek a versenyre. – Egy római különlegességgel készültünk, aminek Attila ante portas a neve, ami annyit tesz magyarul, hogy Attila a kapuk előtt – osztotta meg velünk Ágh Ernő, a Szalézi Egyházközség civil vezetője.

A Szombathelyi 7 Nap és az ugytudjuk.hu stábja a főzőverseny erejéig koalícióra lépett, együtt főzték a finom ételeket.  – Az egyik fogásunk a borsos tokány, ami azért különleges, mert csak nagyon kevés fűszert használunk az elkészítéséhez. A másik pedig a juhtúrós sztrapacska – mondta Cseszkó Tamás.

A Szamócák csapata mézes-mustáros pácolt tarját és fokhagymás-zöldfűszeres pácolt húst készített, köretként pedig parázsburgonyát, céklapürét és almás-diós kevert salátát tálaltak. A római tál fantázianévre keresztelt étel annyira elnyerte a zsűri tetszését, hogy a harmadik hellyel jutalmazta a csapatot.

A Bucsui Önkéntes Tűzoltó Egyesület versenyzői egyszerre négyféle fogást sütöttek-főztek: marhalábszár-pörköltet a hagyományos bucsui gáncával, különleges módon megsütött báránnyal, sertés- és csirkefalatokkal és az igazán férfias, sült bikaherével. A csapat tagjai biztosra mentek: mind a négy étel elkészítésében sokéves rutinjuk van, így nem is csoda, hogy végül második helyen végeztek a versenyben.

A főzőverseny dobogójának első helyére a Rotary2 csapat állhatott fel. Mint az eredményhirdetéskor kiderült, a zsűri először azt hitte, ez az étel is csak egy lesz a sok közül, ám az EU-gulyást megkóstolva a zsűri egyből tudta, hogy ez nyertes lesz. A csapat tagjai elárulták, miért az EU-gulyás nevet adták a főztjüknek: belga marhalábszár, osztrák hagyma, francia krumpli és magyar paprika került a bográcsba.

Természetesen a többi csapat sem távozott üres kézzel: egy emléklap mindenkit emlékeztet majd erre a forró, kora nyári napra, amikor remek hangulatban, igazi lelkesedéssel főztek finomabbnál finomabb falatokat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a csapatoknak a verseny után szinte azonnal kiürültek a bográcsaik, az érdeklődők ugyanis alig várták már, hogy megkóstolhassák ezeket a finomságokat. A csapatok emellett felajánlottak két-két adag ételt a szombathelyi hajléktalanok részére.

A nézelődők, a vendégek is remekül szórakoztak. A dodzsem autói szinte meg sem álltak, a körhinta is folyamatosan forgott. A gumicukrosnak és a vattacukrosnak is nagy sikere volt, hiszen egy igazi nyári vurstliból ezek közül egyik sem hiányozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!