Hírek

2015.04.10. 19:08

Divatbemutató – kicsit másképp, negyedszer (frissítve)

Szombathely – Ez az a hely, ahol „a kifutón szebben csillognak a modellek, mint a divatházak manökenjei”: a Zonta Klub Szombathely negyedszer rendezett divatbemutatót – kicsit másképp. Ez az elfogadás jól működő modellje.

Szendi Péter

A mozgásukban korlátozott, illetve más fogyatékossággal élő gyerekek, fiatalok, felnőttek közreműködésével negyedszer szervezte meg a Zonta Klub Szombathely azt a különleges divatbemutatót, amelynek pénteken este a Tóvendéglő emeleti nagyterme adott helyet. Minden olyan volt, mint egy átlagos divatbemutatón, és mégsem. A modellek a szombathelyi Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrált Központból, a Bercsényi iskolából és a Rum-Kastélyban működő gyógypedagógiai intézményből érkeztek, többen kezdettől részt vesznek ezen a minden értelemben csillogó eseményen.

Farkas László és barátja, Gőczi Dominik. Lackó a Bercsényi iskolában tanul, most először vett részt a divatbemutatón.

Pénteken este fél 7 előtt nem csak parkolót találni nehéz a tó körül: benn is nagy a nyüzsgés. Mákné Márti, a Zonta Klub Szombathely elnöke azt mondja, már januárban elkezdték a szervezést, és most 29 izgatott modell várja, hogy végigvonulhasson a kifutón például Czubor Zsuzsanna és Schill Bernadett ruháiban. A divatbemutatót több szombathelyi üzlet támogatja.

Gergácz Bence és Szakonyi Eszter a kifutón - Czubor Zsuzsanna ruháiban. Ez a 4. Zonta-divatbemutató, harmadszor a Tóvendéglőben. Jövőre jubilál az esemény, hamarosan meg kell kezdeni az előkészületeket. De már a negyedik bemutató is tortázással ért véget. Fotó: Szendi Péter

A 7 éves Szabó Laurencia Opál Sopronból érkezett, siket szülők siket gyermeke. Nem izgul, inkább várja már, hogy végigsétálhasson a közönség előtt. A beszélgetésben – és aztán majd a színpadon is – Temesi Éva jeltolmács segít, ő maga azért választotta ezt a pályát, mert a szülei siketek voltak. Laurencia Opál mosolyogva nézi meg a róla készült felvételeket, aztán titokban kiles a függöny mögül. A két délceg fiatalember, Gergácz Bence és Marcell viszont kezdettől itt vannak a divatbemutatókon, ők már tapasztalt modellek, élvezik a nyüzsgést és a barátságos légkört. Marcellnek pék végzettsége van, most cukrásznak tanul, Bence vállalkozó: virágüzletet vezet. Velük is Temesi Éva segítségével beszélgetünk, de az öröm kifejezéséhez nincs is szükség jeltolmácsra. Mák Dóri, az est háziasszonya jeleléssel köszönti a vendégeket, aztán Merklin Ferenc veszi át a szót. A nyitány a Tom Kondor Bandé: a kerekesszékes Kondor Tamás most is fantasztikusan énekel. A kifutón a modellek között itt van az év embere, Horváth Niki – és kutyája, Lili.

A Zonta életre hívta az elfogadás tavaszi modelljét: jövőre, velük, ugyanitt.

Bennfentes

MÁSKÉPP - A Zonta Klub Szombathely negyedik alkalommal rendezett divatbemutatót, amelyen a Bennfentes is jelen volt. A program különlegessége, hogy a ruhákat nem hivatásos modellek öltötték magukra. A kifutón fogyatékossággal élők viselték a szebbnél szebb holmikat, felhívva a figyelmet az elfogadás fontosságára. Az emblematikus plakát előtt a program életrehívója, és fő szervezője Mák Dóri.

ELEGÁNS - Tóth Beáta rutinos modell. A kezdetektől a fellépők között van. A színes ruhákat kedveli, különösen a lila-zöld alkalmi koktélruha volt a kedvence.

SPORTOSAN - A készülődés pillanataiban váltottunk néhány szót Horváth Nikolettával, akit olvasóink is jól ismerhetnek. Niki édesanyával, Horváth Istvánné, Jutkával és Lili kutyájával érkezett. Fényes tunikát viselt, fekete macskanadrággal. Ebben a szerelésben mindenki láthatta karcsú alakját, amelyhez sportos frizurát kapott.

SMINKSZOBA - Stukics Noémi kozmetikus - sminkes kezei között szépül Gergácz Eszter. A Képünkön is látszik, ahogyan a hogy a sötét felsőhöz mályvaszínű festék kerül a csinos édesanya. szemhéjára. Esztert a kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevőjeként köszönthette a közönség. Két hallássérült fiával is megismerkedhettek a jelenlévők. Tapasztalatairól, a mindennapokról mesélt a vendégeknek.

SEGÍTSÉG - A divatbemutató előtt fél órával már szinte lehetetlen volt parkolni. Mégsem kellett tétován manőverezni, hogy két fa között végül letegyük a kocsit. Önkéntes segítők arra is gondoltak, hogy biztonságosan közlekedjünk. A bejáratnál a zenetanár, Tóth Mónika navigált minket, aki kislányát is elhozta. Tóth Júliával és Benkeházi Xéniával fényképeztük meg.

ELSZÁNT - Horváth Eszter a beszélgetés moderátóra itt Németh Zsuzsanna Rózsával a VMKIK munkatársával vált szót. Zsuzsi korábbi munkahelyén a városi tévében szervezett sikeres gyűjtést egy beteg kisfiú kezelésére.

SZERETET - A vendégek között ott volt Nagyné Szabó Klaudia is, aki kedves ismerősével, Varga-Szabó Annamáriával érkezett. Klaudia a munkája révén sokakat ismer a modellek közül. A Korai Fejlesztő Központ Micimackó Óvoda munkatársaként szívéhez nőttek a gyerekek, akik most már az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központba járnak. Klaudia nem mulasztaná el, hogy találkozzon velük.

BANDA - Kondor Tamás, a Tom Kondor Band frontembere nevetve hangolja a gitárt, miközben az együttes többi tagja is készülődik a háttérben. Gyurácz Zoltán, Kiss Tamás és Németh Ádám pakolt, kábelezett nagy szorgalommal, kevés idejük maradt a kezdésig. Tamás nemcsak játszott, de részt vett a beszélgetésben is, amely rengeteg erőt adott a jelenlévőknek a folytatáshoz. A zenekarnak sűrű volt a hétvégéje, gyakran posztolnak képet szabadidejükről is. Vasárnap a házi sörfőzés titkait fedték fel a rajongók előtt.

ELENGEDÉS Sok ismerőssel találkozhattak mindazok, akik részt vettek a Divatbemutató - kicsit másképp programon. Seprényi Fannit a meditáció fontosságáról faggattuk. Nem tudtunk hosszan beszélgetni, mert olyan sokan érdeklődtek Fanni meditációs cédéje iránt. Egy fontos információt azért megosztott velünk, szerinte meg kell tanulnunk elengedni a félelmeinket.

SZPÍKER Merklin Ferenc, tanár-műsorvezető megtiszteltetésnek érzi, hogy évek óta moderálhatja a rendezvényt. Vallja, maga is sokat tanult az elfogadásról, tiszteletről, odafigyelésről.

SÉRÓ Még hogy egy fiatalembernek nem jár a kényeztetés? De bizony meg kell igazítani a fiszkót! Gardi Rita, fodrászmester a kezdetektől részt vesz a rendezvény sikeres lebonyolításában. Az ő feladata a kulisszák mögött zajlik. Ottjártunkkor Gőczi Dominik hajviseletén javított. Jókedvűen készülődtek.

LÁMPALÁZ Mák Károlyné, Márti nagy energiával készült a divatbemutató napjára. A Zonta Klub Szombathely elnökeként számos jótékonysági rendezvényt szervezett már. Azt mesélte, a Divatbemutató - kicsit másképp mind közül a legkedvesebb. Ilyenkor persze nagy a készülődés, hiszen a rögtönzött szépségszalonban egy tűt sem lehet leejteni. Holmik, kencék, mindenütt. Márti - kezében a forgatókönyvvel - mindenkihez odalép és kedvesen felkészíti a fellépőket a rájuk váró feladatra.

STÍLUS Gyönyörű, pasztell színű ruhácskákat, vidám tavaszi holmikat hozott magával az egyik belvárosi gyermekdivat tulajdonosa, Imréné Kovács Edit. Vallja, a lányok egyik kedvence természetesen a rózsaszín és virágmintákkal díszített nyári nadrág, hozzá színes trikó és rövid farmerdzseki jár.

MINTA Bognár Ildikó lányával Bódi Virággal érkezett. Évek óta figyelemmel kíséri a rendezvényt. Szülőként felelősséget érez, úgy véli, a gyerekeknek muszáj megtanulniuk az elfogadást, nem elég hangsúlyozni a tolerancia fontosságát, tettekkel is bizonyítani kell azt. Ildikó szerint egy ilyen rendezvény óriási változást indíthat el a lakosság körében.

SZAKMAISÁG Rengeteg energia, jó szervezőmunka, odaadó önkéntesek. Minderre szükség van egy ilyen fantasztikus kezdeményezés megvalósításához. Kalmár Linda, az egyik ismert rendezvényszervező cég ügyvezető-igazgatója ezért is állt kollégáival a divatbemutató mellé.

VENDÉGSÉG A kezdés előtti percekben kaptuk lencsevégre a két fiatal hölgyet, akik arról beszéltek, minden évben eljönnek a rendezvényre. A modellek közül van olyan is, akit jól ismernek. Görög Judit és Németh Anita kicsit távolról kísérik figyelemmel a programot, de innen is jól tudnak szurkolni. A szereplőknek jár a bíztatás. Tudják, bizony izgulnak ilyenkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!