Hírek

2016.03.01. 13:37

Domira újabb műtét vár - Segítsünk lábra állni a séi kisfiúnak!

Sé - Emlékeznek Domira, a séi kisfiúra, akit tavaly tavasszal Barcelonában műtött meg Nazarov professzor? Azóta sokat fejlődött, de nemrég kiderült, hogy újabb műtétre lenne szükség. Szülei a tavalyinál olcsóbb megoldást kerestek, de így is elkelne a segítség.

Nagy Ildikó

Orsós Dominik központi idegrendszere a születésekor fellépő oxigénhiányos állapot miatt károsodott, nem sok jót jósoltak neki az orvosok. Főleg, hogy a szülei a világrajövetele után a kórházban hagyták... Szerencsére voltak, akiket boldoggá tett az érkezése: Orsós Ferenc és felesége, Gyöngyike nagy-nagy örömmel fogadták örökbe a sérült kisfiút. Nem szeretik, ha erről beszélünk, Gyöngyi most is leint, mondván: Dominak ők az édesszülei. Igaz, ami igaz: mindent megtesznek érte. Ahogy körbenézek a lakásban, azonnal feltűnik, hogy annak minden négyzetmétere Domiról szól. A polcokon játékok, gyerekkönyvek, az étkezőasztalnál az ortopéd szakorvos útmutatásai alapján készített speciális szék. Mert bizony Domi már ügyesen ül. Igaz, ottjártunkkor éppen fekszik, hiszen egy kedves ismerős, a gyógymasszőr végzettséggel is rendelkező Princz Andrea masszírozza. Ami nekünk jóleső kényeztetésnek tűnik, az Dominak egy újabb esély a fejlődésre, hiszen fontos, hogy a letapadt izmokat lazítsák, és munkára serkentsék.

A ma már hatéves kisfiút tavaly áprilisban Barcelonában műtötte meg a speciális, lézeres beavatkozásai révén ismertté vált Nazarov profeszor. Mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem támogatta a beavatkozást, sokak összefogására volt szükség ahhoz, hogy Domi eljusson a barcelonai műtőasztalig. Olvasóink közül is sokan segítettek, de Németh József vasegerszegi és Sörös István séi polgármester is az ügy mellé álltak, megmozgatták településeiket, és egy jótékonysági rendezvényt is szerveztek Domi javára. Dr. Perger Gyula plébános pedig a toronyi plébániához tartozó négy településen, Bucsuban, Dozmaton, Sében és Toronyban szervezett gyűjtést.

Az újabb beavatkozáshoz szükséges több mint 3 ezer eurónyi forint összejött, Domi pedig szépen fejlődött a műtét után: ma már mindkét kezét felemeli és mozgatja, tud ülni és rágni. A cél az, hogy talpra álljon. Az apró lábacskák azonban rendere megmakacsolják magukat, keresztbe fordulnak. Újabb műtétre lenne szükség, de Orsósék tudják, hogy még egy barcelonai beavatkozást nem tudnának kigazdálkodni. Olcsóbb megoldást kerestek, és találtak is Szlovákiában egy másik orosz orvost, aki ugyan nem lézerrel, hanem szikével, de Nazarov módszeréhez hasonlóan metszené be a letapadt izmokat. És bár ez a beavatkozás az időközben 4 ezer eurósra drágult barcelonai műtéttel szemben „csak" 2500 euróba kerülne - ráadásul repülőjegyekre sem kellene pénzt költeni -, a család nem tud ennyi pénzt előteremteni. Ezért most újra abban reménykednek, hogy lesznek, akik segítenek.

A kisfiút június 25-ére jegyezték elő műtétre. Addig még annyi minden történhet, akár egy újabb csodát is tehetnek a segíteni szándékozó emberek. (Az Orsós Dominik gyógykezelésére nyitott bankszámla száma: Répcelak és Vidéke Takarékszövetkezet 72600225-18005574)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!