Hírek

2014.09.16. 11:39

Az egész falu elfér az év fájának jelölt hárs alatt

Szatta - Döntőbe került az Év fája 2014. vetélkedésben a szattaiak több mint 400 éves hársfája, amelyet a helybéliek a túlélés fájának neveznek. Az örömteli hírről Markó Sándor, Szatta község polgármestere számolt be.

Kálmán György

 

- Ötödik alkalommal szervezi meg az Ökotárs Alapítvány a versenyt. A településen élők, a hétvégiház-tulajdonosok, az idelátogató vendégek, turisták kapacitáltak bennünket, hogy nevezzük be az idei megmérettetésre az öreg hársfánkat. Főleg azért, mert ebben a vetélkedésben nem a legnagyobb vagy a legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik valamilyen okból fontos az ott élőknek. Ráadásul a szervezők legfőbb célja az, hogy a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára felhívja a figyelmet. Nos, a mi fánk ilyen. Több közösségi rendezvényünknek nyújt árnyékos helyszínt, szívesen keresik fel a turisták, kirándulók. A hárs egyik állomása a Szombathelyről a franciaországi Tours felé haladó Szent Márton zarándokútnak is. Községünk címerében is helyet kapott az „öreg hölgy”, középen áll egyenesen, büszkén, méltóságteljesen – mondta Markó Sándor, majd röviden a fa történetéről is szólt.

Fotók: a szerző

– A törökök 1588-ban, lerombolták és felégették Zathát (Szattát). A törökdúlás alatt az elfogott embereket, főként nőket és gyerekeket nyársba húzták. A Nyárs völgyének nevezték el azt a helyet ahol ez történt és az óta is így hívják. A legenda szerint egy asszony a gyermekével menekülve egy hársfaágat tűzött le itt. A kis ágacska megtelt élettel, növekedett több évszázadon keresztül és lett a túlélés fája. Az önkormányzat 2001-ben a törökdúlás áldozatainak emlékére kopjafát állított a fa mellett. Az öreg hárs Szattától dél-keletre, a régi település helyén áll, árad belőle a nyugalom és a megbékélés. Koronájának virágzata az egész települést ellátja illatos hársfateával. A polgármester elmondta még, hogy 66 fa közül választották ki a 15 döntős fát. Október 30-áig e-mailben lehet szavazni a fákra. A szattaiak kérnek mindenkit, hogy szavazatokkal támogassák őket. Főleg azért, mert az Őrségben, Vas megyében, sőt a Nyugat-Magyarországon egyedüliként az ő fájuk van versenyben. Markó Sándor polgármester nem titkolta, nyerni - de legalábbis előkelő helyen végezni – szeretnének. Az őrségi emberek igyekeznek mindent a legjobb tudásuk szerint végezni, legyen az munka vagy versengés. Most utóbbiról van szó.

Támogatni a szattaiakat a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon lehet. Az Év fája verseny 2002-ben Csehországból indult, a kezdeményezéshez azóta számos ország csatlakozott. Hazánkban ötödször rendezik meg. A nyertes fák 2011-óta az Európai Év fája címért versenyeznek egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!