Hírek

2015.11.30. 17:56

Drágán közlekedünk a fizetésünkhöz képest – összevetettük Vas megye és az európai városok tarifáit

A Vas megyei átlagfizetésből 523 darab 275 forintos buszjegyet lehetne venni Szombathelyen. Londonban egy metrójegy csaknem 2 ezer forint. Hollandiában háromszor annyiba kerül a vonat, mint nálunk.

Budai Dávid

Ha valaki drágának tartja azt, amennyiért busszal el lehet jutni a Joskar-Oláról Oladra, vagy sokallja, amennyiért Szombathelyről elviszi a vonat Sárvárra, jó, ha tudja, minden viszonyítás kérdése. Ha például Észtország fővárosához, Tallinhoz hasonlítjuk, akkor bizony drága, merthogy a 400 ezres városban ingyenes a közösségi közlekedés, de ha például Londonhoz viszonyítjuk, ahol körülbelül  2 ezer forintba kerül egy metrójegy, akkor meglehetősen olcsó. Igen ám, de az Egyesült Királyságban a fizetések is jobbak.  Összehasonlítottuk Vas megye és néhány európai ország közlekedési tarifáit, hogy lássuk, magunk mögé tudunk-e utasítani pár világvárost. A kiindulási alapot a jegyárak és a nettó átlagfizetések jelentették. Vas megyében jelenleg nettó 143 ezer 828 forint az átlagkereset, és Szombathelyen, a helyi járaton elővételben 275 forintért juthatunk egy jegyhez. Fizetésünkből tehát 523 jegyet tudnánk venni, és még maradna is három forintunk, sőt, a kerekítés miatt öt.

Amikor cikkünk íródott, 311,81 forint volt egy euró középárfolyamon. Ez azt jelenti, hogy a Vas megyei átlagfizetés alig több mint 461 euró. Ehhez képest a luxemburgiak több mint hétszer ennyit: 3 ezer 340 eurót visznek haza havonta, és náluk egy buszjegy átlagosan két euró, ami több mint hatszáz forint. Sok? Dehogy, szinte ingyen van, egy átlag luxemburgi 1670 jegyet tudna venni fizetéséből, háromszor annyit, mint mi. Így ez olyan, mintha nálunk 91 forint lenne egy jegy.

Londonban egy metrójegy 4,50 fontba kerül, a busz- és villamosjegy pedig 2,30 font. A font árfolyama: 442,87, ami azt jelenti, hogy a metrón, még ha csak egy megállót is akarunk menni, csaknem  2 ezer, egész pontosan 1992 forintot kell fizetnünk, és ha egy piros emeletes buszra szeretnénk felpattanni, az is több mint ezer forintba kerülne. Így egy angol átlagfizetésből 577 metró- vagy 1130 sima buszjegyet lehetne venni. Vagyis akármennyire drágának is tűnik a londoni közlekedés, ha a fizetésekhez viszonyítunk, még a kimondani is szörnyű 2 ezer forintos metrójegy is olcsóbb, mint egy szombathelyi buszjegy. Sárváron viszont 625 jegyet is lehetne venni egy megyei átlagfizuból, mivel ott csak 230 forintba kerül egy buszjegy. Így a sárváriak több buszjegyet tudnának venni, mint ahány metrójegyet a londoniak. Így kijelenthető, Sárváron olcsóbb a buszos közlekedés, mint egy londoni metrótúra.

Párizsban 1,8 euró egy jegy, 2 ezer 150 eurós átlagfizetésükből a franciák 1195 jegyet is vehetnének. Az osztrák átlagfizetésből (2 ezer 320 euró) a bécsi 2,2 eurós jegyekből 1054 jegyet lehetne venni. Csehországban 780 euró az átlagfizetés. Prágában 24, illetve 34 korona egy jegy. Na, mármost a korona középárfolyama 11,52 forint, így a drágábbik jegyből 620-at, az olcsóbbikból pedig 879-et tudnának venni a prágaiak.

Bukarestben egy kétutazásos kártya öt lejbe (339 forint) kerül, viszont az átlagbér 345 euró, így ők csak 317 darab jegyet vehetnek, igen ám, de ez a jegy két utazásra jogosít, márpedig ha így nézzük, akkor 634 jeggyel kell számolnunk. Németországban ötkilométeres taxizás több mint 11 euró, Magyarországon viszont a feléből, átlagosan 5,43 euróból kijövünk. Szombathelyen pedig akár három euróból is megúszhatjuk a dolgot. Ha a taxizást is a fizetésekhez viszonyítjuk, akkor ez azt jelenti, hogy amíg egy átlagos szombathelyi jó, ha 151-szer taxizhat a fizetéséből, addig egy átlag német akár 263-at is.

Szombathelytől Szentgotthárd 54 kilométerre van, ezt a távolságot egy másodosztályú vasúti kocsiban 1120 forintból tehetjük meg. Hollandiában ez a távolság majdnem háromszor annyiba, 2 ezer 806 forintba kerül. Örülhetünk tehát, hogy nem Hollandiában élünk, gondolhatnánk elhamarkodottan, de miután tudjuk, hogy egy holland átlagfizetés csaknem 830 ezer forint, már nem gondoljuk.

Összegzésként: aki drágállotta a Vas megyei közlekedést, ösztönösen ráérzett, valóban nagyon drága, egyedül Sárvár helyi közlekedése olcsóbb, mint egy londoni metrójegy. Minden más tekintetben Európa legdrágább közlekedését tudhatjuk magunkénak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!