Hírek

2017.09.04. 19:20

A börtönben a látogatókkal tiltott mindenfajta fizikai érintkezés

SZOMBATHELY Szombati számunkban ismerhették meg annak az édesanyának a történetét, aki nehezményezte, hogy szabadságvesztésre ítélt férje nem ölelheti meg gyermekét a látogatások alkalmával.

Cseszkó Tamás

A közösségi portálon rengetegen nyilvánítottak véleményt az ügyben. A sorstársak hasonló élményekről számoltak be, míg sokan azt írták, az elítéltek ne csodálkozzanak azon, hogy korlátozzák a jogaikat.Kíváncsiak voltunk természetesen a börtön álláspontjára is. A sajtóosztály, ígéretükhöz híven, hétfőn reggel megküldte a választ. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztálya a levélben tudatta: bár a szigor drákóinak tűnhet, ezek az intézkedések a börtönök biztonságát garantálják. Az érintkezés formáit pedig jogszabályi és belső rendelkezések szabályozzák.

Az intézkedések szigorúak, de azok garantálják a börtönök biztonságát Fotó: VN-archívum

- Valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben az elítéltek látogatásainak lebonyolítása minden esetben a jogszabályi rendelkezéseknek és belső utasításoknak megfelelően történik - írták válaszukban, hozzátéve, hogy a büntetés-végrehajtási kódex és az ehhez kapcsolódó végrehajtási rendelet szigorúan szabályozza az elítéltek látogatófogadását. A fogvatartott havonta legalább egyszer, alkalmanként legalább hatvan, de legfeljebb százhúsz percben, egyidejűleg legfeljebb négy látogatót fogadhat. Gyermekkorú személy csak felnőtt kíséretében léphet be az intézet területére. A válaszból az is kiderült, hogy az elítélt és a látogató beszélgetése ellenőrizhető a fogva tartás biztonsága érdekében. A jogszabály szerint erről tájékoztatási kötelezettsége van az intézet személyi állományának.

Az intézeti látogatás lebonyolítására kiadott módszertani útmutató szerint a tiltott tárgyak bejutásának megakadályozása érdekében mindennemű érintkezés; kézfogás, ölelés, gyermek ölbe ültetése tilos. - Erre munkatársaink az intézet rendje és biztonsága megtartása érdekében minden esetben felhívják a fogvatartottak figyelmét, illetve már a látogatást megelőzően a hozzátartozókat - írja levelében a sajtóosztály.

A szigorú szabályozás indoka az, hogy a többéves tapasztalatok szerint a hozzátartozók egy része mobiltelefont, kábítószert és egyéb, tiltólistán szereplő portékákat próbáltak bejuttatni. Például csecsemő pelenkájába rejtve, de adtak már át mobiltelefonba való SIM-kártyát puszi, ölelés alkalmával is.

- Bár a szigor drákóinak tűnhet, ezek az intézkedések a börtönök biztonságát garantálják - hangsúlyozza a válaszlevél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!