Hírek

2017.07.18. 11:12

5 tipp hogyan vészeld át a többórás dugót!

Dugó van a határoknál, akár 4-5 órát is állhatunk a sorban.

Horváth Izabella

A napokban a szentgotthárdi határátkelőnél akkora dugó volt, hogy az emberek 4-5 órát vártak mire tovább mehettek, tehát aki külföldre indul, annak fel kell készülnie erre, hiszen rengetegen szeretnének átkelni ilyenkor nyaralás vagy munka miatt. Ez a probléma minden évben jelen van, de még semmi elgondolás nem született arra, hogy hogyan lehetne lecsökkenteni a várakozási időt.

Két olvasónk, Horváth Gábor és Gueth Erzsébet gyakran lépi át a határt munka miatt. Őket kérdeztük arról, hogy mit tapasztalnak két különböző határátkelőnél.

Ausztriában dolgozom, minden reggel vagy délután autóval járok. Sokkal előbb elindulok, hogy beérjek a munkahelyemre, de még így is idegeskednem kell emiatt, hiszen nem tudom pontosan kiszámolni, mennyit kell majd a sorban várnom. – mondja Horváth Gábor, aki minden nap átkel a szentgotthárdi határátkelőn.

Rendszeresen Ausztriába járok és nagyon korán indulok, még nincs dugó.
Tavasszal többet ellenőriztek, tehát sokat kellett várni. Tapasztalataim azt mutatják, hogy leginkább a kamionosokat és kis teherautókat állítják meg, de néha személygépkocsit is. –mondja Erzsébet, aki hetente lépi át a kőszegi határátkelőt.

Adunk pár tanácsot, hogy mit tehetünk ha dugóba kerülünk, és hogy mire kell mindenképpen odafigyelnünk, különösen ha gyermek is van az autóban:

1. Víz: Mindenképpen figyeljünk arra, hogy legyen nálunk folyadék, hiszen ebben a hőségben szükséges a folyadékpótlás. Ha nem viszünk magunkkal elég vizet, rosszul lehetünk.

2. Étel: Vigyél elég ételt magaddal, hiszen ha több órát kell egy helyben állnod, biztosan meg fogsz éhezni!

3. Gyerek a fedélzeten:  Ha gyermekkel utazunk és nincs légkondíció a kocsiban, szereljünk fel autós napellenzőt a két hátsó ablakra mielőtt még elindulnánk. Bizonyosodjunk meg róla, hogy van mindenünk a kocsiban amire a picinek szüksége lehet. Szórakoztassuk a gyereket, például játszunk vele barkobát, hiszen a gyermekek türelmetlenek tudnak lenni, ami sokszor hiszti formájában jön ki.

4. Próbáljunk megnyugodni és foglaljuk el magunkat!: Az, hogy órákig egy helyben állunk és nem jutunk el a célunkig időben, bizony dühítő lehet. Ahelyett, hogy idegeskedünk, próbáljuk meg elfoglalni magunkat, hiszen ilyenkor mindenre van időnk. Böngésszük az internetet vagy egy magazint, esetleg kapcsoljuk be a rádiót, hiszen a rádiós műsorvezetők mindent megtesznek azért, hogy szórakoztassanak minket, a zene pedig hangulatjavító hatású.

5. Ne szállj ki az autóból!: Soha nem jó ötlet kiszállni az autónkból ha dugóba keveredtünk, hiszen soha nem tudhatjuk mikor indul meg a sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!