Hírek

2016.05.04. 17:59

Durva: Kutyának szánt, mérgezett fasírtot dobtak be egy sárvári udvarra

Sárvár - Húsgolyókba csomagolt patkánymérget dobtak be egy sárvári családi házhoz: kutyának. Nem ez volt az első ilyen eset a városban.

Bakos Ágnes

- Bizonyos hullámokban előjön, az elmúlt egy-két évben nem volt, előtte két helyen is, kertvárosban és a Hegyközségben is - idézte fel a kutyamérgezéses sárvári eseteket dr. Kereszty Gábor állatorvos. A legutóbbi mérgezés sok megbetegedést eredményezett: több mint húsz kutyáról tud a doktor. Most egy Bartók Béla utcai udvaron találtak méreggel kevert fasírtgolyókat. Szerencsére időben észrevették a gazdák, nem evett bele az eb. Az eset nyomán azonnal felhívást tettek közzé a sárvári kutyatulajdonosoknak, hiszen nem tudni, kik és miért tették, de lehet, hogy más udvarokon is próbálkoznak.

- Sokféle anyaggal lehet mérgezni, nem szoktunk tippet adni, ez most patkányméreg volt - mondta az állatorvos. A fasírtról készült, online közzétett képeken látszik: élénk kék színű mérget kevertek a húshoz, de piros színű is lehet a patkányméreg. A mérgezés tünetei napokkal később jelentkezhetnek, persze nem mindegy, hogy mennyit fogyasztott az állat.

Dr. Kereszty Gábor állatorvos Diaz  kutyát vizsgálja

- Ha apránként, többször veszi fel, akkor a legveszélyesebb, hiszen így van kitalálva a patkányméreg - magyarázta dr. Kereszty Gábor.

Viszonylag egyértelműek a tünetek: hányással nem jár a mérgezés, viszont alacsony lesz az állat testhőmérséklete, a nyálkahártya kivilágosodik, ezt láthatjuk a fogínyen és a szem alján. Hozzá bágyadtság, elesettség jelentkezhet.

- Ezek a méreganyagok véralvadásgátlók, tehát a szervezetben számos helyen kialakulhatnak kisebb-nagyobb vérzések - emelte ki a doktor. Az állat fogínyén látható lehet például vérzés, de ami nem látszik, az az emésztőrendszeri vérzés. Ilyenkor a vér gyakorlatilag megemésztődik, és fekete székletet produkál az állat, a mérgezés későbbi szakaszában nyers vér is lehet - sorolta az állatorvos. Ha a kutya gazdája észreveszi, hogy mérget ehetett az eb, pár órán belül a hánytatás sokat segíthet. Így is szívódik fel méreg, de azt nagy adag K-vitamin kiszoríthatja. Nyilván egy súlyosan kivérzett állatnál nem használ az óriási dózis K-vitamin sem.

Ami a kutyamérgezés jogi részét illeti, csak akkor tehetünk bármit, ha tudjuk bizonyítani a mérgezést, azt, hogy ki tette. Egyébként a méreganyag kimutatása nehéz és költséges eljárás.

Dr. Kereszty Gábor hangsúlyozta: ne feledkezzünk meg arról, hogy ezeknek az esetnek van morális oldala is.

- Persze, van, akit bosszant a kutya. Mert az egyik végén ürít, adott esetben éppen az autókerékre pisil. A másik végén meg ugat, néha haraphat is. De ez nem a kutya hibája - emelte ki az állatorvos.

Kérdést is feltett az eset kapcsán: - Ha egy ember egy állatot meg tud, meg akar ölni, akkor mit tesz, ha egy emberrel kerül szembe? Úgy fogalmazott, hogy az állat egy lecke: mindannyiunknak tanulság, hogyan tudjuk tolerálni. És hogyan tudjuk tolerálni a kutyával, háziállatokkal élő embereket, akár a szomszédban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!