Hírek

2015.08.10. 16:22

Egész héten izzadhatunk – hétvégén is csak 30 fokra „hűl le” a levegő

Megyei körkép – A hét legvégéig nem számíthatunk felfrissülésre, marad a 35 Celsius-fok körüli hőmérséklet. A hét legvégére ígért csapadék sem hoz felfrissülést, 30 fokig „hűl” a levegő. A hosszan tartó meleg az egészséges szervezetet is megviseli.

Bajdó Bettina

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy a friss modellfuttatások alapján csapadék legkorábban vasárnap, illetve hétfőn lehet, lokálisan akár komolyabb mennyiségben is. Addig kitartóan 35 Celsius-fok közeli hőség, illetve forróság várható száraz levegővel. Fülledtebb, nedvesebb levegő a hét legvégén valószínű, vasárnap és hétfőn csökkenhet 30 fok környékére a hőmérséklet, de ez nem lesz komoly felfrissülés. Az észlelő szerint ennek az az oka, hogy a nyugat-európai nedves, hűvösebb levegőt az Európa középső területe fölötti melegtől egy frontrendszer választja el, ez lassan közeledik, és ahogy ez a száraz időszakokban lenni szokott, gyengül, mire elér hozzánk. A csapadék zömmel az Alpok környékén hullik le, nagy intenzitású zivatarok formájában. Hozzátette még: ma Olaszországban, de még az ilyentájt csapadékot alig látott Tunéziában is voltak heves zivatarok, és ez a következő néhány napon is várható, sőt még Görögországot is nedvesebb légtömeg éri el. Nálunk viszont a hétvégéig tovább romlik a talajok vízháztartása a jelentős párolgás, a meleg és a száraz levegő miatt.

Dr. Jágerné dr. Szabó Erika, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Közegészségügyi és Járványügyi Osztályának vezetője elmondta, hogy a hosszan tartó, nagy hőség nemcsak az idősek, a valamilyen betegségben szenvedők szervezetét viseli meg, hanem az egészséges emberekét is.

- A legfontosabb ebben a melegben a folyadék és az ásványi anyagok pótlása – hangsúlyozta az osztályvezető. – Különösen figyeljünk oda erre az időseknél és a gyerekeknél. Ha lehet, akkor óvakodjunk a naptól, inkább a reggeli és esti órákban tartózkodjunk a szabadban. Ha kimegyünk, ne feledkezzünk meg a bőrünk védelméről, és nem árt kalapot és napszemüveget tenni! A szív- és érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban szenvedőknek ilyenkor nagyobb terhelést kell elviselniük, mivel a keringésre is hat a meleg. Meg lehet próbálni hűteni magunkat, használhatunk ventillátort. Az ízületi betegségben szenvedők azonban figyeljenek arra, hogy megfelelő távolságra üljenek tőle.

Az osztályvezető hozzátette, hogy a klímaberendezések is rejtenek veszélyeket ebben az időben. A 40 fokos melegből, ha valaki bemegy egy 20 fokos helyiségbe, akkor könnyen megfázhat. Azt ajánlja, hogy ilyenkor vigyünk magunkkal valamilyen felsőt, amit magunkra teríthetünk.

- A szobát a reggeli és az esti, éjszakai órákban szellőztessük – folytatta dr. Jágerné dr. Szabó Erika. – Nappalra pedig sötétítsük be a lakást! A cukros üdítőket, a kávét, az alkoholt ajánlott kerülni ebben a melegben, vagy mérsékeljük a fogyasztásukat. Ha észleljük a kiszáradás tüneteit, mint a szomjúság, a szájszárazság, a szédülés, a gyengeségérzet, akkor azonnal pótoljuk a folyadékveszteséget, mert akár ájuláshoz is vezethet. A tünetekhez fokozott szívdobogásérzet és fejfájás is társulhat. Azok, akik ebben az időben is edzenek, ne a napsütéses órákban tegyék, mert például futáshoz nem tudnak annyi vizet magukkal vinni, mint amennyit pótolniuk kellene. Az ember a székben ülve is izzad ebben az időben, így is folyamatosan pótolni kell a folyadékot és az ásványi anyagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!