Hírek

2015.10.11. 11:17

Egész télen nem tudnak majd fűteni Szombathelyen? - A gáz nélkül maradt lakók közös fellépést sürgetnek

Szombathely - A gázszerelő szerint a felülvizsgálatot végző ellenőrök mereven értelmezik a jogszabályt. Egy lakó szerint több százezer forintba kerül, mire mindent kicserél.

Budai Dávid

Egy név nélkül nyilatkozó gázszerelő elmondta: az köztudott, hogy Szombathelyen jó pár lépcsőház, társasház ki van zárva a gázszolgáltatásból, az azonban talán nem mindenkinek nyilvánvaló, hogy az érintett lakásokban előreláthatóan hónapokig nem lesz sem fűtés, sem meleg víz, és főzni sem lehet majd. Ahogyan azt sejteni lehetett, a kötelező felülvizsgálattal teljesíthetetlenül sok lett a munkájuk a szerelőknek. Korábban is szakemberhiány volt, ám a mostani helyzetben már elviselhetetlenül nagy nyomás nehezedik a szerelőkre. Szakmai berkekben nyílt titok, hogy nem egy lépcsőház lesz Szombathelyen, ahol egész télen nem lesz fűtés. A probléma oka egyértelműen az, hogy nincs elegendő szakember. A jogalkotó előírta ugyan a gázkészülékek kötelező felülvizsgálatát, amely több helyen ezekben a pillanatokban is zajlik, azonban az így keletkező gázszerelési munkálatok elvégzését egyszerűen nincs, aki megcsinálja.

Az általunk megkérdezett szerelő elmondta, hogy ő maga is emberhiánnyal küzd és hónapok óta nem tud új munkákat elvállalni. Hozzátette: probléma az is, hogy az ország minden tájáról érkező, felülvizsgálatot végző szakemberek nagyon mereven értelmezik a jogszabályt. Addig rendben van, hogy gázszivárgás észlelése esetén nincs mérlegelési lehetőség, a balesetveszélyes rendszereket azonnal le kell kapcsolni. A probléma inkább azzal van, hogy ha egy konyhában fokozott légzárású műanyag ablak van beépítve, és mellette egy gáztűzhely üzemel, akkor légbeejtő hiányában a felülvizsgáló lekapcsolja a gázt. Holott a halálos balesetek a szerelő szerint kizárólag abból adódnak, hogy a gázbojler, illetve a gázkazán kéményéből az elégtelen légellátás miatt visszaáramlik az égéstermék. Szerinte egy felülvizsgáló könnyen kimondja az ítéletet a rendszerből való kizárásról, azonban a szerelés megszervezése és annak költségei kizárólag a lakót terhelik. A munkálatokat ráadásul az is lassítja, hogy Vas megyében mindössze egyetlen szakember van, aki az elkészült gázterveket jóváhagyja és szintén egyetlen emberre hárul a kivitelezés jóváhagyása is, mivel a megyében csupán egyetlen műszaki ellenőr dolgozik. El lehet képzelni, hány címre kell naponta kimennie, márpedig az ő munkája komoly felelősséggel jár, hiszen aláírásával hitelesíti, hogy megfelelően végezték-e el a visszakötést, és természetesen felel is az elvégzett munkáért. Megtudtuk azt is, hogy a kilencvenes években még öt műszaki ellenőr dolgozott, a büki és kőszegi kirendeltségen egy-egy, Szombathelyen pedig három. Jól látható, hogy a most kialakult helyzethez az vezetett, hogy nem lett kellőképpen átgondolva, miként valósítják meg a gyakorlatban a papíron egyszerűnek tűnő feladatot. Egyszerűen nincs elég szakember, a tél pedig szó szerint a nyakunkon van, hétfőn reggel mindössze kettő, de délutánra is csak kilenc Celsius fok várható.

Döbröntei Mária Szombathelyen, a Március 15-e téren lakik egy 48 négyzetméteres lakásban. Ők már tavaly novemberben kérték a felülvizsgálatot, decemberben aztán ki is jöttek az ellenőrök, és átvizsgálták a lakásokat. Azóta azonban nem történt semmi. Igaz, az ő lakását nem zárták ki a rendszerből, ám arra kötelezték, hogy az 1988-as – amúgy tökéletesen működő – bojlerét dobja ki. Ő a szóban forgó bojlert minden évben kitakarította, mellette van egy szénmonoxid-riasztó is, ám minden hiába, az új szabályozás szerint többé nem használhatja. Döbröntei Mária nem érti, ha évtizedekig tökéletesen működött, most miért nem felel meg, ráadásul ő a lakást annak idején így vette, nem ő szereltette be a bojlert. Csak a tervezésért kellett 25 ezer 400 forintot fizetnie, ehhez jön még a beszerelés csaknem 100 ezer forintos költsége és ebbe még nincsen benne az új bojler és az új villanytűzhely ára, mivel ez utóbbit is ki kell cserélnie. Mindehhez hozzájön még a szerelési munkákkal járó bontás utáni felújítási költség, ahol csak a festés hatszáz forint négyzetméterenként - baráti áron. Arról már nem is beszélve, hogy a villanyszámla jelentősen meg fog nőni, ami egy egyedülálló nyugdíjasnak komoly teher, feltéve hogy az itt felsoroltakra egyáltalán van pénze, mert ha nincs, akkor bizony meleg víz, főzési lehetőség, és ami a legrosszabb, fűtés nélkül marad. Döbrentei Mária még viszonylag jó helyzetben van, hiszen lakását nem zárták ki a szolgáltatásból. Nem volt azonban ilyen szerencsés az a Széll Kálmán utcai kisnyugdíjas, akinél a napokban zárták el a gázt. Elmondása alapján egy nap megjelentek egy pesti cég szakemberei valamilyen műszerrel, ami egyszer csak el kezdett pittyegni, és erre azonnal elzárták a gázt. Az ígéret szerint örülhetnek, ha tél közepén kapnak olyan szakembert, aki a szerelést elvégzi.

Hónapokig azonban nem lehet fűtés nélkül élni, ezért nyilván sokan elektromos hősugárzókkal küzdenek majd a hideg ellen, ez pedig rendkívül drága. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a régi házak elöregedett vezetékei elbírják majd az extrém terhelést. Döbrentei Mária szerint sokukból már a kétségbeesés hangja szól, a jogalkotók nem gondolták át, hogy hány ember lesz kiszolgáltatva a hidegnek. Véleménye szerint össze kellene fogniuk a lakóknak, és valamit közösen tenni azért, hogy ne maradjanak az idősek fűtés nélkül a téli hónapokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!