Hírek

2015.01.11. 11:27

Egri Balázs építészmérnök lett az „Év embere” Vas megyében

Szombathely – Egri Balázs a megyebálon vehette át a 2014-es Vas megyei jelöltek közül az „Év embere” díjat.

Merklin Tímea

Az építészmérnök Mátis Barnával működtet közös irodát. Sellyei Tamás grafikusművész tervezte névjegyük mintázatából az a küldetés olvasható ki: „Rendet teremtünk a káoszban". Számos közismert munkája között társtervezőként vesz részt a szombathelyi Csónakázótó környezetének megújításában. Tagja a Vas Megyei Építész Kamarának, a szombathelyi és kőszegi kistérségi tervtanácsnak. Alkotásai nívós szakmai munkát tükröznek.

Egri Balázs építészmérnök köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzásegítették az "Év embere" cím elnyeréséhez. Balról: Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke, jobbról prof. dr. Horváth Boldizsár, a Vas Megyéért Egyesület elnöke. Fotók: Timár Gergely

- Mit jelent az Ön számára az „Év embere" cím?

- Egyfelől üzenetet, amit a díj odaítéléséről döntést hozó kuratórium megfogalmazott: Vas megye épülni, szépülni akar. Vannak olyan hölgyek és urak, akik látványosan többet tettek Vas megyéért, mint én, de ez az elismerés szerintem egy szimbolikus üzenet: mindenki büszke lenne, lehetne, ha az építészettel többet foglalkoznánk, ezért díjaztak építészt. A 17 év alatt építészmérnök még nem volt a díjazottak között, de két építőmérnök azonban igen: Dankovics Erzsébet és Németh István. Nagyon meglepett az elismerés, nagy megtiszteltetés, de nemcsak én kaptam a díjat, hanem a Vas megyei építészek, akik tenni vágynak azért, hogy itt jobb legyen élni. A díj inspirál, újabb bizalmat kaptam. A kilincstől a városig mindent tervezünk.

Egri Balázs a vasvári cég által felajánlott pénzjutalmat azonnal bedobta a megyebál adománygyűjtő dobozába, hogy támogassa a Markusovszky kórház gyermekosztályát illetve az oszkói idősek otthonát.

- Húszéves pályájának melyek voltak az Ön számára legkedvesebb munkái?

- Az egyik a Saághy István Erdészeti Információs Központ, amit tervpályázaton nyertem, nagyszerű kivitelező működött közre, jó partner volt az erdészet, álommunka volt. A másik a büki gyógyfürdő bővítése, amit Mátis Barnával közösen csináltunk. Ahhoz, hogy a fürdőt jól szervezetten, okosan bővítették, nekünk is sok közünk van, mert bizalmat kaptunk az akkori vezetéstől, Németh István volt vezérigazgatótól és Németh Csabától, aki jelenleg is műszaki igazgató. Harmadikként a szombathelyi Pelikán parknál lévő „indás házat" említeném, ami egy társasház. Pinceszintig visszabontották és újraépítették, vidám színfolt a városban, nagyon népszerű lett, felrázza a szürke környezetet. Legújabb, szintén Mátis Barnával közös munkánk a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium. Tervpályázaton nyertük, hatalmas bizalmat kaptunk az egyházmegyétől. Már rakják az épületre a tetőcserepet.

- Van olyan passzívház terve, ami megvalósult?

- Sok tévhit van a passzívházakkal kapcsolatosan. A passzívház egy műszaki feltételrendszer alapján az, ami, azzal a céllal épül, hogy minél kevesebbet fogyasszon. Ha nem éri el az előírt kritériumokat, gazdaságos, de nem passzívház. Most van egy tervem épülőben: egy háromgyerekes család állt neki, de menet közben kiderült – az anyagi helyzetük miatt –, hogy nem érdemes elkergetni az épületet a passzívház szintig, meg kellett találnunk a kompromisszumot. Így most lesz egy keveset fogyasztó házuk, ami mégsem passzívház.

- Előreláthatólag mi lesz a 2015-ös év legnagyobb munkája?

- Másik két irodával közösen a mi irodánk is dolgozott a duális gépészmérnök képzés városépítészeti koncepciótervén, reméljük, részt veszünk a részletes tervek kidolgozásában is. Ez lesz a zászlóshajónk. Sikerült a városnegyedet megmozgatni, úgy véljük, ezzel az egész szombathelyi egyetemi lét felpezsdül, és Szombathely tényleg egyetemi várossá válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!