Hírek

2012.08.11. 05:02

Egy büki férfi, aki részt vett az olimpiai falu építésében

Bük, London - Czakó Dániel 2004-ig büki lakos volt, azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal Angliában él. Részt vállalt az olimpiai falu építésében is, az ő feladata volt az építmények ellenőrzése, a Legionella baktérium rizikó felbecslőjeként.

Bajdó Bettina

Czakó Dániel eredetileg azért ment ki Angliába, hogy a nyelvtudását tökéletesítse, a Kingston Universityn végzett BSC Environmental Science (Környezettudományi) szakon. A gyakorlatát Szombathelyen a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen és a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság laborjában töltötte  Keszthelyen.


- Az egyetem elvégzése után az itteni vízügynek, a Thames Waternek dolgoztam, majd Legionella rizikófelbecslőként vállaltam munkát egy másik cégnél - mondja a magyar férfi. - Azóta feljebb léptem a ranglétrán,  és tanácsadóként alkalmaz a jelenlegi cégem. Rengeteget vezetek, egy Dunántúl nagyságú területet fedek le. Főbb ügyfeleink a kórházak és a különböző egészségügyi központok. A cég, ahol dolgozom tipikus kapitalista, közepes méretű angol cég. Az olimpiai faluban is vállaltam munkát, ez azonban már februárban véget ért. A már majdnem kész épületek vízügyi rendszereit vizsgáltam, s készítettem el a Legionella rizikót felbecslő riportokat. Az olimpiai faluban körülbelül az épületek egynegyedének felbecslését készítettem el, ez négy hétig tartott. Minden nap reggel hatkor indultam, hogy odaérjek kilenc órára, a kezdésre. Gyalog közlekedtem az építkezés területén belül. Délután fél ötkor végeztem, ám a csúcsforgalom miatt este nyolc körül értem haza, ha szerencsém volt. Nagyon kemény volt, de jó érzés, hogy részese lehettem.

 Dániel elárulta, természetesen követi az olimpia eseményeit. Nagy rajongója a férfi vízilabdázóknak, de a női pólósoknak, illetve a kézilabdásoknak is szurkol. Nagyon szereti Kemény Dénes kapitányt, és úgy véli, Gyurta Dániel is bebizonyította, hogy a magyarokra, a magyarságra fel kell nézni.
 - Folyamatosan próbálok jegyet szerezni a meccsekre, de sajnos alig kapható - teszi hozzá a vasi férfi.  - A televízióban azonban ki tudom választani a 24 csatorna közül, hogy mit akarok nézni, így követem az eseményeket. Azért muszáj megemlítenem, hogy a csillogást, villogást csak az a tény árnyékolja be, hogy az angol kommentátorok tudása és felkészültsége nagyon is sok kivetnivalót hagy maga után.


Czakó Dániel szerint a válság óta sokat változott a helyzet Angliában -  bár aki akar dolgozni, az talál is munkát. Az olimpia miatt különösen izgatottak a londoniak, hiszen több millióan  más országból származnak, települtek be. Dániel elmondta még, hogy a napokban a rádióban panaszkodtak arról, hogy sokkal kevesebb a turista, mint ami egyébként ilyenkor a fővárosban szokott lenni. Mindenki azt várta, hogy majd a külföldiek sokat költenek, s ha éhesek,  kiadnak például simán egy szendvicsért három fontot (ezer forintot). De nem így történt...
 
A büki férfi szerint ismerős, rokon támogatása nélkül csak a testileg és lelkileg legszívósabbak állják meg a helyüket Angliában. Czakó Dániel úgy látja, hogy  ez egy elkorcsosult társadalom, amit a neoliberális agymosás jellemez. Az  angolok halálra dolgozzák magukat, hogy biztonságos, és ezért drága környékre költözhessenek az Európán kívüli  bevándorlók bűnözése elől. Nagyon reméli, hogy Magyarország már nem lesz tagja az  EU-nak, amikor a bevándorlók a kiszipolyozott Anglia után tovább állnak és  új hazát keresnek maguknak.

Czakó Dániel az elmúlt években négy-öt  alkalommal utazott haza hosszabb, rövidebb időre. Szereti Angliát, főleg az időjárása miatt. Elmondta még, sosem rajongott a forró nyarakért, s kint nyáron sincs nagyon meleg, különösen idén, hiszen nyáron  szinte végig 16 fok körül volt az átlag  hőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!