Hírek

2017.08.11. 19:01

Egy fiatal nő az áldozata a csütörtökön este pusztító hatalmas viharnak

MEGYEI KÖRKÉP - Kidőlt fák, beszakadt tetők, felborított padok jelzik megyeszerte a csütörtöki vihar nyomait. Egy ember életét vesztette.

Vas Népe

Tizenöt éve nem volt olyan erős szél Szombathelyen, mint csütörtökön este. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője azt írta: nem emlékszik, hogy 2002 óta lett volna ilyen erejű széllökés a vasi megyeszékhelyen.

A csütörtök délután kezdődő villámlás után este 20 óra 15 perc körül érkezett a vihar Szombathelyre, aztán valamivel 21 óra után 28,3 méter per szekundumos, vagyis 101,88 kilométer per órás sebességgel jött széllökés - a szél tarolt a megyében.

Kidőlt  fákkal is van dolguk a tűzoltóknak Fotó: Unger Tamás

Egész este dolgoztak a tűzoltók

Csütörtök éjjel és pénteken is dolgoztak a károk elhárításán és felszámolásán a megye tűzoltó egységei kárhelyről kárhelyre vonulva. A péntek délutáni összesítés szerint 281 esetben avatkoztak be: 187 alkalommal kidőlt fákat, letört ágakat távolítottak el háztetőkről, villanyvezetékekről, úttestről. 63 épületkárról adtak hírt - tetőszerkezetet bontott meg a vihar -, húsz villanyoszlop kidőlt, és 114-szer vonultak fakidőléshez a lánglovagok. Csütörtökön éjjel és pénteken a szombathelyi, körmendi, sárvári hivatásos tűzoltók mellett a vasvári, celldömölki, répcelaki, csepregi és kőszegi önkormányzati tűzoltók, valamint Ivánc, Őriszentpéter, Felsőszölnök, Alsószölnök, Magyarlak, Horvátzsidány, Kőszegszerdahely, Bozsok, Táplánszentkereszt, Kám, Nemescsó, Vép és Bozzai, Egyházashetye, Csénye, Répceszemere települések önkéntesei segítettek a káresetek felszámolásában. A mintegy 160 tűzoltó címről címre haladva végezte a kár-elhárítási munkákat.

Vasszentmihálynál is dolgoztak a tűzoltók Fotó: Szendi Péter

Letarolta az arborétumot a vihar

A hatalmas vihar minden eddiginél nagyobb károkat okozott a szombathelyi Kámoni Arborétumban is, amely emiatt augusztus 20-áig mindenképpen zárva tart. Ez idő alatt a Háromlelkű Babavilág és a Zalotay Elemér-emlékkiállítás sem látogatható az ökoturisztikai központban. Mintegy száz fa dőlt ki vagy gyökerestül kifordult a földből, köztük pótolhatatlan nagy, öreg, értékes fák is. A felbecsülhetetlen természeti kár mellett ezúttal hidak, padok és táblák is összetörtek. A már kidőlt fák mellett több megdőlt fát is találtak a kárfelmérés során az arborétum munkatársai, és hatalmas fennakadt ágak is lógnak. Ezért az arborétum életveszélyes.

A Kámoni Arborétumban is rengeteg kárt okozott a vihar  Fotó: Kámoni Arborétum

Halálos áldozatot követelt a vihar

A csütörtök esti vihar Kenézben halálos áldozatot is követelt. A 34 éves kétgyermekes asszony Ikervárról indult dolgozni Szombathelyre, amikor a Petőfi Sándor utcában egy ház tetejéről leszakadó gerenda áttörte az autó szélvédőjét, és olyan súlyosan megsebesítette a fiatal nőt, hogy a helyszínen életét vesztette. A tragédia helyszínét ottjártunkkor, pénteken délután mécsesek jelezték.

A település polgármesterét, Horváth Lászlónét is megrendítette a tragédia. Mint elmesélte, a vihar 21 órakor teljesen váratlanul csapott le, és mindössze negyedóráig tartott. Először úgy tűnt, mintha a vihar észak felől érkezne, mégis végül a délnyugatról érkező szél okozott hatalmas károkat. A tragédia idején egy falubeli hívta, hogy jöjjön, mert egy fa dőlt az útra a Rákóczi Ferenc utcában.

Kenézben a Petőfi Sándor utcában egy leboruló tető vasbeton gerendája talált el egy arra haladó autót, melynek sofőrje, egy 34 éves nő a helyszínen meghalt Fotó: Simon István

- Éppen indultam volna, amikor a Petőfi Sándor utcából telefonált a tulajdonos, hogy a szél leszedte a háza tetejét, a tetőnek egy része pedig ráesett egy éppen arra járó autóra.

A faluban jól látszanak a pusztítás nyomai, több kidőlt fát, felborított padot és összedőlt kerítést látni mindenfelé. A temetőben négy sírkő dőlt le, és még a kenézi templom tornyát fedő bádogot is felhajtotta a szél. Főként a magasabb, legalább kétemeletes házak tetőszerkezete sérült, az alacsonyabb épületekben nem, vagy csak alig keletkezett kár. Úgy tudjuk, hogy akiknek a házát komoly kár érte, azoknak szerencsére volt biztosításuk, persze az elhúzódó áramszünet következtében leolvadó fagyasztók és hűtők miatt további károkra kell készülni. Horváth Lászlóné elmondta: most a legfontosabb, hogy minden házra - ahol a tető megrongálódott - kerüljön fólia, aztán utána elkezdhetik a károk tényleges felmérését. Az önkormányzat erejéhez mérten próbál segíteni minden olyan családon, amelyet kár ért.

Hatalmas károk a településen

A faluban mindenki a viharról és a tragédiáról beszél. Ez érthető is, hiszen a település 110 házának a felét érte valamilyen kár, ebből három családnak az otthona ráadásul jelentős károkat szenvedett. Köztük van a 73 éves Gombkötő Károly, az ő házának a tetejét is megbontotta a szél. Ő 21 órakor éppen hazafelé tartott autójával, amikor lecsapott a vihar. Mint elmesélte, már az út nagyon félelmetes volt, de csak amikor hazaért, akkor kellett szembesülnie azzal, hogy mi történt a házával. A faluban pénteken délután még nem volt áram, így a teheneket sem tudta megfejni - mivel Károly bácsi keze nemrégiben megsérült, a kézi fejés nem jöhet szóba. - A fagyasztóládák egy ideig még bírják, de ha sokáig nem lesz áram, minden tönkremegy - mesélte Károly bácsi, aki idős kora ellenére olyan vihart, mint a mostani, még nem látott, pedig jó pár ítéletidőt megélt már. Mint elmesélte, a legfurcsább az, volt, hogy a hatalmas szél eső nélkül érkezett, és csak miután lecsendesedett a vihar, utána kezdett el esni az eső.

Kóbor Attilával, a Vép-Bozzai Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetőjével is Kenézen találkoztunk, elmondta, mindössze négy órát aludt, mert csak hajnali kettőtől hatig tudott valamennyit pihenni, azóta talpon van, és kollégáival együtt folyamatosan dolgozik a viharkárok elhárításán a környéken. Szerinte még két-három nap biztosan kell, mire mindent rendbe tudnak tenni. A tragédia okozta sebek begyógyulásához azonban jóval hosszabb idő kell majd.

Az egész födémszerkezetet és a kerítést is megbontotta a vihar Kenézben Fotó: Unger Tamás

A megyében péntek délután 76 településen volt részleges vagy teljes áramkimaradás, amely 15 361 fogyasztói helyet érintett. Az áramszolgáltatásban a vezetékekre dőlő fák, leszakadó faágak okoztak fennakadásokat, illetve nagyon sok oszlopot, köztük vasszerkezeteket is kidöntött a szél és a vezetékekre zuhanó fák. A Nyugat-Dunántúlon Szombathely és Győr térségében történt a legtöbb meghibásodás. Péntek délelőtt 64 középfeszültségű vonalat érintett az áramszünet, este 7900 ügyfél áramszolgáltatásának helyreállításán dolgoztak még. A hibahelyek behatárolásához központjukból azonnal kapcsolásokat végeztek távműködtetésű berendezéseikkel, így perceken belül jelentősen csökkenteni tudták az üzemzavarban érintett ügyfeleik számát. A hibák elhárításán csütörtökön egész éjjel és pénteken is dolgoztak a szakemberek: teljes létszámmal, külső partnerek bevonásával folytatják a munkát. Őriszentpéter környékén a sérült vezetékek, villanyoszlopok felkutatásához helikoptert is bevetettek. Vannak olyan hibahelyek, ahol a javítás mára húzódik át. Az áramszolgáltató munkatársai mindent megtesznek a fennmaradt egyedi hibák mielőbbi elhárításáért, és szorosan együttműködnek a katasztrófavédelemmel, hogy mielőbb helyreálljon a szolgáltatás. Péntek felvették a kapcsolatot az érintett települések polgármestereivel, hogy személyesen tájékoztassák őket a hibaelhárítás folyamatáról. Az ügyfelek megértését, türelmét kérik és köszönik.



 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!