Hírek

2017.05.26. 18:40

Egy hely,ahol mindig történik valami - Változás előtt az Együtt Nádasdért Egyesület

NÁDASD - Valószínűleg utoljára készítettem interjút ebben a működtetési formában az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér, a Teleház, röviden a falu kulturális központjának munkájáról. Ugyanis minden marad a régiben és mégsem.

Pogács Mónika

Falutakarításra, faoltásra, borversenyre, piacra is akartam már menni idén Nádasdra. Végül úgy döntöttem: mindegyikkel egyszerre foglalkozom Földes Tímea, az "Együtt Nádasdért" Egyesület vezetőjének segítségével. Nem sejtettem, hogy épp egy óriási szervezeti változás kellős közepébe csöppenek. De erről majd később.

Borverseny

Nádasd az a hely, ahol mindig történik valami. A Hétdombi Borversenyt is meg tudták tartani annak ellenére, hogy a múlt év szélsőséges időjárása miatt kevés szőlő termett itt is. 19 nevezője volt a harmadik éve meghirdetett mustrának. Nádasd mellett Zalalövő, az Őrség, Gérce, Gersekarát, Szarvaskend borászai jelentkeztek bormintával a felhívásra.

- Nemes bor, vörösbor kategóriában Szalóki József, a nádasdi Cseresznyés dűlőben termett bora, vegyes kategóriában Szabó László Almásdi hegyi szőlőjéből készült nedű kapta a Nádasd Bora díjat - foglalta össze Földes Tímea az eredményeket, aki nem véletlenül fogalmazott szakszerűen. Mint kiderült, alapszakmája kertészmérnök, és nem ismeretlen terület számára a borbírálat, a szőlőtermesztés. Nagyszülei szőlőhegyén kóstolt bele a szőlőművelésbe, a borkészítésbe.

A hallottak felkeltették az érdeklődésemet a nádasdi szőlőhegyek iránt is.

- Almásd, Cserhegy, Cseresznyés dűlő és hegy, a Hegyaljai rész: körbe vagyunk ölelve szőlőhegyekkel. Vannak elhagyott területek, de vannak részek, ahova a fiatalok visszatérnek. Szőlőt vagy gyümölcsöst telepítenek újra - mesélte az egyesületvezető.

A kemence tüze közösségeket vonz

A borversenyen malacpecsenyét is kínáltak, amelyet kemencében sütöttek.

 

- Három éve alakította ki pályázatból az önkormányzat a közösségi teret szabadtéren, amit az egyesület működtet. Ide készíttettünk egy kemencét - mondta Földes Tímea, hozzátéve, hogy hely a közösségek kedvelt találkozóhelye. Rétest, perecet, csülkös lecsót készítenek itt. Tavaly augusztus 20-án kenyeret is sütöttek, idén is ezt tervezik. Itt kapott egyébként helyet a helyi termelői piac.

Egyre kedveltebb termelői piac

De akkor folytassuk is a termelői piaccal. Hogy ennek már presztízse van, azt Tímea látogatottsági adatokkal is igazolta.

 

- A közösségi tér kialakításánál előnyt jelentett egy helyi piac kialakítását. Azért volt könnyű dolgunk, mert nem kis igény volt erre a faluban már korábban is - hangsúlyozta. - Páros hetek szombatján nyolc és tíz óra között lehet válogatni a helyi termékekből.

Falutakarítás

Nádasdon erős a civil kurázsi. A faluért tenni akarásban is ez működik. Az önkormányzat, a civil szféra és az intézmények állandó és jó együttműködésének köszönhetően 22 éve töretlen a Falunagytakarítás. Idén ötvenen voltak a Föld Napján megszervezett programon.

 

Mintakert őshonos gyümölcsökkel

És még mindig a környezettudatosság: Az evangélikus templom udvarán készült egy tündérkert. A nádasdi önkormányzat pedig a Cseresnyés hegyen mintagyümölcsös telepítését kezdte el. Oltónapokon a nádasdi hegyre jellemző, hagyományos csíkos-, rétes-, illetve pogácsaalmafák, klasszikus szilvafák oltóvesszői kerültek az oltóalanyokra.

Változások küszöbén

De térjünk vissza az írás elején említett nagy változásra: idén július 1-jétől a művelődési komplexum fenntartója megváltozik. Az "Együtt Nádasdét" Egyesület a működtetést közfeladat-ellátási szerződéssel átveszi az önkormányzattól. Szükségszerűség, hatékonyság hozza a változtatást. Előzetes számítások voltak már a gazdaságosságot illetően. Azt azonban, hogy sikeres lesz-e ez az új felállás, az idő dönti majd el. Sok minden ugyan pénzkérdés, de leginkább az együttműködés, az összefogás, a közösség akarata hozhatja meg a várt sikert. Ebből a humán tőkéből pedig itt van bőven. A civil egyesület húsz éve, az önkormányzattal való jó együttműködése a biztosíték erre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!