Hírek

2016.02.05. 16:07

Egy huszárvágással: a tavaszi hadjáratra toboroztak a szombathelyi Fő téren

Szombathely - Gyorsan körbevették az érdeklődők az isaszegi huszárokat pénteken délután a Fő téren. A hagyományőrző különítmény a hétvégén a Béke téri Herényiek Házában állomásozik.

Ölbei Lívia

Volt olyan anyuka, aki azonnal fényképet csinált a Fő téri napsütésben, hogy elküldhesse a lányának. Mert "ilyesmit ma már csak filmekben láthat az ember". Arról van szó, hogy a nyalka isaszegi huszárok minden év áprilisában újrajátsszák az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának döntő csatáját, nagy hagyománya van ott az emlékezet megőrzésének. Bezák János is él-hal a tavaszi hadjáratért, de mert időközben Vas megyébe költözött, kénytelen innen részt venni az eseményekben. Sőt: itt is szeretné meghonosítani a tavaszi hadjárat-kultuszt. Az ötletet örömmel fogadta a Herényiek Háza képviseletében Szekér Tamás, aki pénteken délután ott volt a Fő téri toborzón is. A Herényiek Házában kiállítás, filmvetítés kíséri az isaszegi vendégséget. A huszárétkeket is meg lehet kóstolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!