Hírek

2016.09.30. 18:37

Egy nemzet vagyunk - A vasi romák is fontosnak tartják a részvételt

Szombathely - Kállai Csaba országos cigányvajda Szombathelyen tett bejelentést, miszerint támogatják a kormány népszavazási kezdeményezését.

Cseszkó Tamás

Szombathelyen, az Őrvidék Házban tartottak rendkívüli sajtótájékoztatót roma vezetők. - Magyarországon is működik a vajdaság ősi intézménye, az egyes településeken élő romák fontosnak tartják, hogy vezetőik miként vélekednek - mondta el Kállai Csaba országos vajda, aki fontosnak tartotta, hogy személyesen buzdítsa a nyugat-dunántúli régióban élő romákat arra, hogy vasárnap vegyenek részt a népszavazáson, és nemmel szavazzanak. 

Egy nemzet vagyunk, és szeretnénk, ha továbbra is biztonságos országban élhetnénk - húzta alá Kállai Csaba, hozzátéve, hogy ő is folyamatosan járja az országot, és a részvételre buzdítja a romákat. - Kiállunk Orbán Viktor miniszterelnök mellett, aki ebben a kérdésben határozottan az ország érdekeit nézi.

Most valóban rajtunk múlik, hogy tudunk-e történelmet írni. A roma emberek bölcsek, és tudják, hogy nincs szükség olyanokra, akik újabb és újabb konfliktusokat generálnak - mondta Kállai Csaba. 
Lendvai János szóvivő, roma biztos kijelentette, a vajdák nem politizálnak, szakmai alapon hoznak döntéseket, és mindig a jó oldalon állnak. A sajtótájékoztatón részt vett Szigeti József szombathelyi cigány vajda is, aki hangsúlyozta, Vas megyében is arra biztatják a roma lakosságot, hogy éljenek jogaikkal, és menjenek el a vasárnapi népszavazásra. 

Élhető megye Vas megye, fontos, hogy az is maradjon, én és a családom mindenképp nemmel fogunk szavazni - hangsúlyozta a roma vezető. A találkozó azért volt különleges, mert a Zala, a Veszprém, a Fejér és a Pest megyei cigány vajdák is eljöttek Szombathelyre, ahol közösen nyilvánították ki, egységesen egyetértenek abban, hogy ki kell állni a kormány mellett a kötelező betelepítésekkel kapcsolatos kérdésben. Szigeti Józseftől megtudtuk, a térségben is számos roma ember él, akik kiválóan be tudtak illeszkedni a magyar társadalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!