Hírek

2016.01.30. 14:47

Egyetemre, főiskolára készülsz? - Mutatjuk a határidőket és hogy mi változott a felvételi eljárásban

Nyílt napot tartottak a héten a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ (SEK) C épületi aulában. Sok érdeklődő eljött megnézni az egyetem kínálatát. Arról is szó esett, hogy milyen változások lesznek a felvételiben. A legjobb hír, hogy nem kell fizetni az alapjelentkezésért.

Bajdó Bettina

A megjelenteket először Gaspari Gábor, az egyetem tanulmányi, szolgáltató és informatikai központ szolgáltatási koordinátora köszöntötte, aki elmondta: az egyetem összes kara bemutatkozott az aulában, így a teljes képzési palettáról képet lehetett kapni. Felvételi nyílt pontot is felállítottak, ott az eljárásról lehetett információkat szerezni. A napot hivatalosan dr. Németh István, a Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese nyitotta meg, aki nem kívánt sokat szólni, csak annyit mondott, örül, hogy megtelt az agora. A nyílt napról annyit mondott még, hogy a képzési kínálat széles palettáját ismerhetik meg a jövő hallgatói, olyan képzéseket, melyek piacképes diplomát kínálnak. Annyit kért a fiataloktól még, ha jól érezték magukat, akkor vigyék messzire az egyetem jó hírét. Megígérte, ha hozzájuk tartoznak majd a jövőben, akkor maximálisan megbecsülik őket és támogatják a jövőjüket.

A megnyitó után Németh Péter, a SEK Tanulmányi, Szolgáltató és Informatikai Központ igazgatója beszélt a 2016-os felvételi eljárásról, kiemelve azokat a dolgokat, melyek idén megváltoztak. Ami talán anyagi szempontból a legfontosabb a felvételi során, hogy az alapjelentkezés díjmentes lett, nem kell kifizetni a kilencezer forintot. Vagyis a felvételi eljárásban három jelentkezési helyet díjmentesen lehet megjelölni. Ezen felül további három hely jelölhető meg, ezekért egyenként kétezer forintot kell fizetniük a jelentkezéskor. Tehát összesen hat hely jelölhető meg az idén.

- A 2016-os felvételi eljárás során nem változtak a ponthatárok - mondta az igazgató. - Az alap- vagy osztatlan szakokra jelentkezőknek legalább 280, a felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknek pedig 240 pontot kell szerezniük. Ez jó hír, hiszen tavaly még azt mondták, hogy emelkedni fog a ponthatár, ezt mégsem tették meg a döntéshozók. Vannak azonban kivételek, összesen 41 képzés, ahová magasabb pontszám kell a bejutáshoz. Magyar, történelem szakra 310, rekreációszervezés és egészségfejlesztés, valamint sportszervezés szakra 320, osztatlan tanárképzésre 305 pont kell a bejutáshoz az államilag támogatott képzésben.

Az igazgató hozzátette: több alap- és osztatlan szakon 2016-ban is kötelező lesz egy vagy két tantárgyból az emelt szintű érettségi.

- A felvételizők kizárólag a felvi.hu honlapon elérhető E-felvételin keresztül nyújthatják be jelentkezéseiket - emelte ki Németh Péter. - A végleges jelentkezéseket legkésőbb február 15-én éjfélig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje február 23. Dokumentumpótlásra és adatmódosításira a határidő július 12-e, ilyenkor sok diák kap felszólítást a hivataltól, ha nem teszi meg az adatpótlást, akkor kizárják a felvételiből. Csak annak kell komolyan vennie, akinek van mit feltöltenie. Fontos, hogy csak egyszer lehet módosítani a sorrendet. A ponthatárokat várhatóan július 26-án hirdetik ki.

- Ha alap- vagy osztatlan képzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek, összesen 500 pontot szerezhetnek - fűzte hozzá Németh Péter. - A felvételizők 200-200 pontot gyűjthetnek a tanulmányi és az érettségi eredményekkel, 100 pontot pedig többletpontokként. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait pedig a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg. Sok kérdés merül fel az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzések kapcsán. Az állami ösztöndíjas tanulónak alá kell írniuk egy szerződést. Az állam állja a tanulmányok költségét, de cserébe elvár valamit. Annyit, hogy a tanulmányi idő másfélszerese alatt a hallgató oklevelet szerezzen, vagyis nyelvvizsgával rendelkezzen, továbbá az oklevél megszerzése utáni 20 évben Magyarországon dolgozzon annyit, amennyi időt a képzésben részt vett. Van átjárhatóság a képzések között. Ezek a szabályok egy tanévre érvényesek, minden tanulónál felülvizsgálják ezt. Vannak olyan állami ösztöndíjas tanulók, akik nem teljesítik a feltételeket, ők bizony könnyen átkerülhetnek önköltséges képzésre. A helyükre pedig az addig fizetős, ám jó tanuló hallgatók kerülhetnek be.

A tájékoztató után a diákok információkat kaphattak az egyetemen folyó képzésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!