Hírek

2016.09.29. 18:32

Egyházasrádóci tragédia: megszólaltak az állatvédők

Egyházasrádóc- Az állatvédők felidézték a tragikus esetet megelőző napokat. Továbbra sem tudni, miért történhetett a tragédia.

Budai Dávid


Megrázta a közvéleményt a kedd reggeli tragédia, amikor az 59 éves férfi önkezével vetett véget az életének. A család szerint belehajszolták a férfit az öngyilkosságba, és a tragédia elkerülhető lett volna. Azóta az interneten valóságos kommentháború alakult ki. Van, aki szerint az emberre kell elsősorban tekintettel lenni, mások az állatok jogait hangoztatják, megint mások szerint nincs köze a történteknek az állatvédőkhöz, akik időközben sajtóközleményt juttattak el szerkesztőségünkhöz. „Megrendülten fogadtuk a hírt az egyházasrádóci úr tragikus halálával kapcsolatban.

A szomorú esetet megelőzően tudomásunkra jutott, hogy a szóban forgó személy a kutyáját nem megfelelő körülmények között tartotta. Vasárnap egyesületünk önkéntesei megpróbálták felvenni a kapcsolatot az állat gazdájával.

Tagjaink a segítségüket ajánlották volna fel, hogy a tulajdonossal együttműködve a kutyát jobb körülmények közé tudják helyezni, élelmezni, egészségi állapotát helyreállítani, de nem nyitott ajtót. Ezért hétfőn visszamentek. Szerettek volna a tulajdonossal beszélni, és újra segítségüket ajánlani, esetleg átvállalni az állat további ellátását. A férfi behívta őket az ingatlan területére, ekkor elmondta, hogy a kutya már nincs a tulajdonában. Feltűnően zaklatott állapotban volt és a ruházatán alvadt vér látszott, ami már a bűncselekmény elkövetésére utalt. Így a hatályos jogszabályok szerint értesítettük a rendőrséget.

A korábban megjelent információkkal ellentétben nem a rossz tartási körülmények miatt tettünk bejelentést, hanem állatkínzás alapos gyanúja miatt. Több jel arra utalt, hogy a kutyának különös szenvedést okozva oltotta ki az életét. A rendőri kihallgatást követően tagjaink a rendőrség épülete előtt szerették volna a férfitől elkérni a tetemet, és azt az eljárás során bizonyítékként használni. Egyesületünk tagjai azt a mentőmunkát igyekeztek ellátni ezúttal is, ami az ilyen esetekben elvárható tőlünk. Önkénteseink jogsértést nem követtek el. A hivatalos csatornákat igénybe véve igyekeztünk megszüntetni egy állatkínzásos esetet a törvénynek eleget téve.

Az elhunyt személy családtagjainak, rokonainak, szeretteinek egyesületünk minden tagja őszinte részvétét és együttérzését fejezi ki. Állatvédők Vasi Egyesülete."


Továbbra sem tudni azonban, hogy ki volt a feljelentő. Hogy az állatvédők hányan voltak, fellépésük kelthetett-e félelmet? De fontos kérdés az is, hogy milyen jogai vannak egy állatvédőnek? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket tettük fel tegnap az egyesületnek. A témát folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!