Hírek

2016.07.13. 09:13

Egyheti csapadék esett le kedden – Hideget (még) nem hozott a hidegfront

Szombathely – Szerda délelőtt ismét rákezdett az eső, de már csendesebben, mint amit a kedd esti szupercella hozott. Összesítettük a meteorológiai jelentéseket a szombathelyi viharról.

Bakos Ágnes

Leesett a havi átlagcsapadék negyede Szombathelyre:

Összesen 18,5 milliméternyi hullott 24 óra alatt a városra kedd reggel és szerda reggel között. Ez éppen az egynegyede a júliusi szombathelyi átlagnak, hiszen a sokévi összeírások alapján az 75 milliméter.

Fotó: Németh Richárd

15-20 perc alatt esett le 15,1 milliméter – ez már felhőszakadásnak számít, hivatalosan is, hiszen ha egy perc alatt egy milliméter leesik, onnantól jelentenek felhőszakadást az észlelők.

Nem volt végig csapadékos a zivatarzóna:

– Kedd este 8 óra 57 percig zivatar volt még délről, majd a nyugati égen haladt el igen látványos villámokkal kísért, mostanra elcsendesülő zivatar, ez itt csapadékot nem okozott - jelentette Pétervári Tibor, szombathelyi meteorológiai észlelő.

Az utolsó éjszakai csapadékhullám szerdára virradóra volt: hajnali 3 óra előtt egy perccel kezdett rá a zápor, aztán fél 4 előtt öt perccel abbamaradt.

A zivatarfelhők is elvonultak: szerdán úgynevezett gomolyos felhők kavarognak Szombathely felett. Ezek „nyugodt” képződmények, nem ilyenekből alakul ki a szupercella, sem a heves zivatar.

Hideget nem hozott a vihar: kora este, egy óra alatt, vagyis hirtelen 10 °C-ot hűlt a levegő, aztán a szerda hajnali minimum hőmérséklet 17,9 °C volt Szombathelyen. Ezt a meteorológiai állomáson mérte Pétervári Tibor észlelő, de a belvárosban ennyire sem hűlt le a levegő, a vihar ellenére sem.

A látványos szupercella pontban háromnegyed 7-kor érkezett Szombathely fölé.

A viharban a legnagyobb széllökés 70,2 kilométer per órás volt Szombathelyen.

A legerősebb zivataros percekben száz méter alá csökkent a látótávolság, ezt pár perccel este háromnegyed hét után jelentette Szombathelyről az észlelő.

Háromcentis jégdarabokról is szólnak beszámolók, de a szombathelyi meteorológiai állomáson borsóméretű jég hullott, ez 0 és 1 centiméter közötti méretet jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!