Hírek

2014.10.01. 11:54

Egymilliós büntetést fizetett a temetkezési cég az illegális sírnyitásért

Szombathely – Egy millió forint bírságot fizetett a Glória Temetkezési Kft. az engedély nélküli sírnyitásért, de vajon a működési engedélye is bánja-e a nyáron nagy botrányt kavart halottcserét? Miért nem járt eredménnyel még a rendőrségi nyomozás?

Merklin Tímea

Amint arról a Vas Népe tájékoztatott, a cég összecserélt két holttestet, és nem azt az asszonyt szállította a Jáki úti temetőbe, akit ott kellett volna eltemetni, hanem egy gencsapáti idős hölgyét, Gencsapátiban pedig korábban eltemette a szombathelyi asszonyt. A holttestek cseréje 2014. július 11-én derült ki a Jáki úti temetőben, ahol emiatt a temetés elmaradt. A Glória Temetkezési Kft. illegális exhumálás árán július 12-ére virradóra visszacserélte a holttesteket, így tartották meg másnap délelőtt a szombathelyi temetést.

A Glória Temetkezési Kft. ellen a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve folytatott vizsgálatot. Az engedély nélküli sírnyitás esetére bírságot szabtak ki. A vállalkozás méretéhez képest elég nagy összegű volt a bírság, egy millió forint, ezt be is fizették – tudtuk meg dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvostól, aki kérdésünkre – hogy milyen veszélyeket rejteget egy hetes holtat kiásni és szállítani? - elmondta:

- Hűtött helyzetből a halottat 8 napon belül kell eltemetni, de 30 napig még nem bomlik olyan nagy mértékben, hogy az közegészségügyi szempontból veszélyes volna.

A népegészségügyi vonatkozáson kívül még két szála van az ügynek.  A járási szakigazgatási szervhez került a vállalkozás működésének felülvizsgálata. Július óta eltelt több mint két hónap, szerettük volna tudni, mire jutott a vizsgálat, bevonják-e a vállalkozó működési engedélyét?

A Szombathelyi Járási Hivatal vezető-helyettese, dr. Kovács Györgyi annyit mondott, hogy „a működési engedély vizsgálata folyamatban van a hatósági eljárás szabályai szerint, jogorvoslati eljárás zajlik", és folyamatban lévő ügyről nem tudnak több tájékoztatást adni. Vagyis a botrányos ügy ellenére a kft. továbbra is végezheti tevékenységét az érintett temetőkben

A megyei tisztifőorvos és munkatársai által még júliusban felvett jegyzőkönyvekből az derült ki, hogy a halott azonosítást igazoló dokumentumok kezelése nem megfelelően történt, sőt az okirat hamisítás is felmerült, emiatt a rendőrség felé tettek feljelentést, nyomozás indult.

Megkérdeztük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságtól: milyen eredménnyel járt a nyomozás? Amint kiderült, csaknem három hónap alatt nem jutottak értékelhető eredményre, mert azt a választ kaptuk dr. Kazmar Enikő szóvivőtől, hogy a nyomozás jelenleg is zajlik, ezért „bővebb tájékoztatás nem közölhető".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!