Hírek

2017.01.18. 16:13

Egyre több a megbetegedés - Vasban még nem mutatták ki az influenzavírust, de látogatási tilalom van a kórházakban

Átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma Vas megyében és tilos a betegek látogatása az összes vasi egészségügyi intézményben.

Bakos Ágnes

VÍRUS

Nem mutatták ki az influenza vírusát a Vas megyei orvosoktól beküldött mintákból - tájékoztatott a vasi influenzahelyzetről dr. Stánitz Éva, Vas megyei tiszti főorvos.

Hiába nincs jelen igazoltan a vírus, egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A tiszti főorvos elmondta: az év első hetéhez képest megduplázódott a betegek száma. Az első héten 170 beteg jutott 100 ezer lakosra vetítve Vas megye területén - ez a szám duplázódott meg az év második hetében, ezzel pedig elérte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma.

NINCS HALMOZÓDÁS

Gócpontról nincs hír, nem tudnak a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészség-ügyi Főosztályánál a megbetegedések halmozódásáról. Szerte Vas megyében vannak iskolai osztályok és óvodás csoportok, ahol a gyerekek közül többen is megbetegedés miatt hiányoznak: például 25 fős létszámból nyolcan maradtak otthon, de üresen nem maradtak osztálytermek, ilyen szintű tömeges megbetegedésről nincs hír. Ahogy dr. Stánitz Éva fogalmazott: Vas megye területén egyenletesen jelentkeztek betegek az orvosaiknál.

KÓRHÁZAK

A korábbi évekhez képest drasztikus módon zárták le a látogatók elől a Vas megyei egészségügyi intézményeket. Az előző években rendre a Markusovszky kórház szülészetén, aztán gyermekosztályán, utána legfeljebb a belgyógyászaton tiltották meg a látogatást. Idén viszont szerdától teljes a tiltás: vonatkozik a szombathelyi központi épületre és a 11-es Huszár úti telephelyre, valamint a megye minden intézményére, amelyik a Markusovszkyhoz tartozik. Így a körmendi, a celldömölki, a szentgotthárdi és az intaházai intézményegységekben is tilos a látogatás.

A szomszédos megyékben is van látogatási korlátozás, de nem ilyen szigorú. Zalaegerszegen a megyei kórházban a gyermekosztályra, a kardiológiai rehabilitációs osztályra, valamint az egyik belgyógyászati osztályra nem engednek látogatókat. Győr-Moson-Sopron megyében egyes osztályokra érvényes tilalom a mosonmagyaróvári, a csornai és a kapuvári intézményekben.

Fotó: Szendi Péter

VISSZAVONÁSIG

Szombathelyen a Markusovszky kórház előtt a szokottnál visszafogottabb volt a forgalom: kevesebb autó állt az egyébként zsúfolt parkolóban, és kevesebb gyalogos járt a kórház felé szerda délután. Az intézmény főbejáratán egy A/4-es papírra nyomtatva olvasható az információ: tilos a látogatás, az intézkedés visszavonásig lesz érvényben. Domnanics Jánosné szerda délután nem látogatni, hanem röntgenvizsgálatra érkezett - és se bevinni, se kihozni nem szeretett volna vírust, fertőzést, ezért szájmaszkkal ment a rendelésre, így biztonságosabb.

Prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója elmondta: folyamatosan egyeztetnek a megyei tiszti főorvossal, és a Vas megyei influenzaszerű megbetegedések egyre növekvő száma miatt kellett elrendelni a teljes látogatási tilalmat.

FAGYOS IDŐ

Ha nincs is extrém hideg, de melegünk sem lesz a napokban. A szerdai minimum hőmérséklet mínusz 2,8 °C volt Szombathelyen, talaj mentén pedig mínusz 4,7 °C-ig hűlt a levegő. Délután sem került pluszba a hőmérő higanyszála és nem is látszik 0 °C feletti érték egész hétre. Ez a fagyos idő nem kedvez a kórokozóknak, azonban magas a levegő páratartalma, hatvan és hetven százalék közötti Szombathelyen - ez viszont elősegíti a vírusok terjedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!