Hírek

2017.07.20. 15:45

Egységes hulladékkezelés lesz egész Vas megyében

SZOMBATHELY Vas megye 216 településén az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft. végzi fővállalkozóként a kommunális és a szelektív hulladék kezelését. Egységes szolgáltatást ígérnek, rugalmas és átjárható tájékoztatást és partnerséget remélnek az önkormányzatoktól - mondta szombathelyi tájékoztatóján a cég ügyvezető igazgatója.

Bakos Ágnes

Új helyzet

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft.-t jelölte ki Vas megye 216 településének hulladékkezelésére.

Az idén januártól folyamatos az átállás a szolgáltatásban, amit a terület nagysága miatt jelenleg alvállalkozók bevonásával végez a cég.

Megyejárás során tájékoztatták a vasiakat az új rendszerről.

- A hulladék kezelésről rendezett tájékoztató fórumok utolsó helyszíne Szombathely - kezdte Szijártó László Vas megyei képviselő.

Az elmúlt időszakban a vasi járási hivatalok biztosítottak helyszínt a lakossági fórumoknak, ahol polgármesterek is feltették kérdéseiket.

A térség egyetlen közszolgáltatója lesz a soproni cég szeptembertől - mondta Kosztka László, a szolgáltató ügyvezető igazgatója.

Partnerség

A számukra új területnek számító Vas megyében a felmérések, bejárások alapján úgy látják: egységesíteni kell a hulladékkezelést, hiszen szinte minden településen más a szolgáltatás tartalma. Van, ahol csak kétheti kommunális szolgáltatást jelent, van, ahol házhoz vitt szelektív szemétgyűjtő zsákokat is. Ehhez kormányzati szinten kap segítséget a cég és az önkormányzatok: a nemzeti hulladékgazdálkodási cég szeptemberre kidolgoz egy egységes rendeletjavaslatot az önkormányzatoknak, aztán ahhoz igazítják majd helyi rendeleteiket.

Kosztka László hangsúlyozta a jó kapcsolatot az önkormányzatokkal.

Szijártó László Vas megyei képviselő, Kosztka László, az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Éder Andrea, a szolgáltató ügyfélkapcsolati osztályvezetője a csütörtökön tartott szombathelyi tájékoztatón Fotó: Nagy Jácint

Tájékoztatás

Az ügyfélkapcsolati szolgáltatást is kiemelte az ügyvezető igazgató.

Elmondta, hogy Vas megyében négy komplex ügyfélszolgálatot működtetnek majd: Szombathelyen, Körmenden, Sárváron és Celldömölkön. A komplex szolgáltatás átláthatóságot és átjárhatóságot is jelent: például ha valaki a soproni irodát keresi fel körmendi szemétszállítási üggyel, ugyanúgy tudnak majd segíteni neki, onnan lehet intézkedni.

Az átállásról 100 ezer szórólap készült: a napokban utolsóként a szombathelyi járás településein is kézbesítik az információs lapokat, rajta minden tudnivalóval az új rendszerről.

Eszközök

Az ügyvezető beszélt a „vegyes" eszközparkról is. Például Szombathelyen közlekedik 28 éves kukásautó is. Lesz pályázati lehetőség a cserére, bővítésre.

A műszaki fejlesztések koordinálása a térségben kijelölt közszolgáltató, vagyis a soproni cég feladata lesz - szögezte le Kosztka László.

Humán erőforrás

Óriási problémát jelent a munkaerőhiány a hulladékgazdálkodási szektorban - emelte ki az ügyvezető igazgató. Sok szakmánál, több ágazatban tapasztalható hiány, de ez hatványozottan igaz a hulladékkezelésben.

Nincsenek „túlfizetve" a dolgozók, különösen a fizikai munkások. Megoldás a fizetések rendezése lesz, lehet.

Szigetek

A szelektív hulladékgyűjtésről is beszélt az igazgató a szombathelyi tájékoztatón. Elmondta, hogy ahol lehet, kiváltják a szigeteket a házhoz menő, zsákos gyűjtéssel. A társasházaknál ez nem megoldható. Hogy hogyan lehet rendet, tisztaságot tartani a szigetek körül, arra soproni példát mondott. Ott ugyanis csak a gyűjtőkonténerek tartoznak a szolgáltatóhoz, a szigetek közvetlen környezetének rendben tartásáért az önkormányzat felel.

Hozzáállás

A szemléletformálást tartják az egyik legfontosabb célnak - fogalmazta meg az ügyvezető. Amíg kisebb területen, összesen 39 településen feleltek a hulladékszállításért, addig rendszeren tartottak programokat például a szelektív szigetek körül. Ekkora területen ezt ugyanilyen formában nem lehet megvalósítani, de dolgoznak majd ezen is - ígérte az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!