Hírek

2017.08.21. 18:40

Egytucatnyi Vas megyei faluban nincs álláskereső

MEGYEI KÖRKÉP Nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, de még mindig van 12 falu, amelyik nullás rátájával korrigálja a megyei átlagot. A július végi munkaügyi adatokat publikálta tegnap a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

Bakos Ágnes

Szombathely

Ahogy a megye egészében, úgy a megyeszékhelyen is nőtt a regisztrált álláskeresők száma a nyáron. Pontosabban június vége óta, valamint akkor is növekedés látszik, ha a tavalyi év ugyanezen időszakát vesszük alapul.

Számok szerint: július végén 1240 álláskeresőt tartottak nyilván Szombathelyen. Egy hónapja 1161 munkanélküli volt a városban, éppen egy éve pedig 1148.

Az aktuális relatív ráta 2,39 százalékos munkanélküliséget mutat - egy hónapja 2,23 százalék volt, egy éve pedig 2,18 százalékos.

A relatív rátát az adja, hogy a munkaképes korú lakosokhoz arányítják a munkakeresők számát. Ebben is van változás, de itt csak éves szinten. Tavaly ilyenkor 52 747 fővel, idén június és július végén pedig 51 980 szombathelyivel számolt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

 

Legkevesebb

Éppen egytucatnyi olyan Vas megyei település van, ahol egyetlen álláskeresőt sem tartanak, illetve tartottak nyilván július végén.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen lakosságszám társul a nullás mutatóhoz. Például a legkisebb vasi faluban, Nemesmedvesen 17 munkaképes korú helyit tartanak nyilván, és nincs egy munkanélküli sem - de az mégis más nulla , mint Peresznyéé, ahol 418 fős az aktív korú lakosság, és mégsincs egyetlen nyilvántartott álláskereső sem. Ilyen nagy lakosságszámú település nincs még egy a vasi nullások között, de vannak olyanok, ahol száz feletti az aktív korú lakosság, mégsincs egy munkanélküli sem. Ilyen Kenéz, Felsőjánosfa és Pinkamindszent. A tucatnyiból a többi pedig: Nagymizdó, Porpác, Ispánk, Lócs, Répceszentgyörgy, Szatta és Kerkáskápolna.

A térképen is jól látszik, hogy nincs területi recept a nullás mutatóra, hiszen a megye déli és északi területein is értek el teljes foglalkoztatottságot kis falvak.

Legtöbb

A lakossághoz arányítva, a legtöbb munkanélkülit számláló falvakat nézve már egyértelműbb a területi eloszlás. Összesen 19 olyan vasi település van, ahol 5 százalék feletti a relatív álláskeresői ráta. A 19, viszonylag magas mutatóval bíró község közül hét a Hegyháton van, a vasvári járásban.

Ezek pedig: Andrásfa, Rábahídvég, Sárfimizdó, Nagytilaj, Hegyhátszentpéter, Mikosszéplak és Telekes.

Szomszédok

A szomszédos megyeszékhelyeket vizsgálva látszik, hogy Szombathely nemcsak földrajzilag áll középen. Zalaegerszegen hajszálnyival rosszabb, Győrben jobb a munkanélküliségi mutató. A zalai megyeszékhelyen a nyár közepén 1163 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, ez a 39 998 fős munkaképes korú lakossághoz arányítva 2,91 százalékos mutató.

Győrben majdnem ugyanannyi a regisztrált munkanélküli: 1225 fő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!