Hírek

2016.02.28. 14:49

Együtt a boldog mancsokért! - Alig egy hét alatt rengeteg adományt gyűjtöttünk a gazdátlan kutyáknak, cicáknak

Szombathely - Rengeteg táp, játék, párna, takaró és felszerelés gyűlt össze alig egy hét alatt abban az adománygyűjtő akcióban, amit a Vas Népe és Simon Marcsi együtt indított el a Fekete István Állatvédő Egyesület részére.

Vadas Krisztina

Két helyszínen gyűjtöttük február 22-e és 26-a között az adományokat. Mind a Vas Népe szerkesztőségébe, mind a Noé Állatambulanciára rengeteg adomány érkezett. Szombaton pedig egy örökbefogadó napon vártuk a további felajánlásokat, és az egyesület gazdikeresőivel személyesen is találkozhattak az érdeklődők.

Az adományozók szinte mindegyikének volt valamilyen története arról, miért adakozik.

Egy idősebb bácsi tíz kutyakonzervvel érkezett szerkesztőségünkbe. Elmesélte, hogy azt ígérték neki, kap egy kiskutyát, ezért előzetesen bevásárolt. Aztán kiderült, hogy időközben módosult a terv, és egy cicának lett a gazdája, így a kutyaeledel feleslegessé vált.

Sajnos ennél szomorúbb történetekkel is találkoztunk: egy idősebb hölgynek nemrég meghalt a macskája, és a megmaradt tápokat adta oda a szerencsétlen sorsú állatoknak.

Fotó: Unger Tamás

Emellett persze rengeteg állatbarát is felfigyelt felhívásunkra. Martines Csabáné a szombati örökbefogadó napra érkezett egy nagy adag eledellel.

- Imádom az állatokat, és tudom, hogy milyen sok állat él nehéz körülmények között. Nekem is van cicám is és kutyám is, így tudom, hogy az ellátásuk sem egyszerű, ezért is gondoltam, hogy segítem az egyesület unkáját ezzel az adománnyal - mondta Martines Csabáné.

Bognár Viktóriával és Felbert Attilával szintén a szombati eseményen találkoztunk: ők is tápokat és jutalomfalatokat hoztak az egyesület gondozottjainak. Elmesélték, hogy nem ez az első alkalom, hogy segítik az állatvédők munkáját, ugyanis nagyon szeretik az állatokat. Az egyhetes adománygyűjtő akciót természetesen Simon Marcsi is végigkísérte, sőt az örökbefogadó napon is részt vett. Nem csak azért, hogy felhívja az emberek figyelmét a felelős állattartás és az örökbefogadás fontosságára: Marcsi több kutyust is sétáltatott, sokat játszott velük. Állatszeretetét mutatta az is, hogy a kutyák keresték a társaságát, vágytak arra, hogy játsszon velük.

- Nagyon szeretem az állatokat, és borzasztó látni, hogy mennyien válnak „feleslegessé". A legkisebbektől az idősebbekig, mindenféle fajta kutya megtalálható az örökbefogadható kutyusok között. Számomra elképzelhetetlen, hogy megváljak a kutyámtól, nem értem, mások hogyan képesek erre. Habár magamhoz venni többet nem tudok, fontosnak tartom, hogy segítsem azok munkáját, akik megmentik és gondozzák ezeket a szerencsétlenül járt állatokat. Szeretném, ha minél több olyan ember lenne, aki segíti őket. Ezért hoztuk létre ezt az akciót is. Szerencsére sikeresnek bizonyult: a vasiak megmutatták, hogy összefogással nagy dolgokra lehetünk képesek - mesélte Marcsi.




Az adománygyűjtés mellett az örökbefogadó nap is nagyon jól sikerült. Az egyesület tagjai és önkéntesei körülbelül húsz ebet vittek ki a Homa Center előterébe. Sokan jöttek el, hogy megismerkedjenek a kutyusokkal, többnek gazdijelöltje is akadt. Az érdeklődők legtöbbje most barátkozott és ismerkedett az ebekkel, volt egy család, akik például több kutyus nevét is felírták, és otthon közösen eldöntik, melyiküket veszik végül magukhoz. Volt azonban olyan érdeklődő is, aki már az interneten előzetesen tájékozódott, és célirányosan azzal az ebbel jött megismerkedni, aki képen szimpatikusnak tűnt.

Csollányné Horváth Krisztina,  a  Fekete  István Állatvédő Egyesület  elnöke elmondta:  reméli, hogy mielőbb  szerető gazdikat találnak a náluk lévő ebeknek, ugyanis jelenleg létszámstopot kellett hirdetniük, viszont továbbra is rengeteg az olyan állat, amit be kellene fogadniuk.

Fotó: Unger Tamás

- Szeretném mindenkinek megköszönni a segítséget, aki valamilyen formában részt vett az akcióban. Még engem is meglepett, hogy ilyen rövid idő alatt, ennyi adomány érkezett hozzánk. Az összefogás ereje tényleg vitathatatlan, akármilyen ügyről is van szó. Azonban azt szeretném kiemelni, hogy a tárgyi segítségek mellett nagyon szívesen fogadunk olyan önkénteseket is, akik segíteni tudnak a délelőtti és a délutáni sétáltatás során. Ami a létszámstopot illeti: nap mint nap tudomásunkra jutnak olyan állatok, amelyek mentésre vagy befogadásra várnak. Természetesen őket sem hagyjuk segítség nélkül, de a kenneljeink tele vannak, így nagyon nagy szükségünk van olyan emberekre, akiknél ideiglenes befogadóként el tudjuk helyezni az állatokat - hangsúlyozta Krisztina.

A Vas  Népe részéről én koordináltam az adománygyűjtő akciót, valamint az örökbefogadó napon is részt vettem. Jó volt látni, hogy mennyien szeretnének segíteni, és hogy a vasiak ennyire állatbarátok.

Ezúton is szeretném megköszönni olvasóinknak - az állatok nevében is -, hogy ilyen sok eledellel, játékkal és eszközzel tették szebbé az életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!