Hírek

2017.02.03. 16:45

Együttműködési megállapodás keretében dolgoznak naponta

Jánosháza - Már országszerte kilencven önkormányzat csatlakozott a MÁV partnerségi programjához. Vas megyei csatlakozók is vannak, összesen három vasi önkormányzat élt a lehetőséggel: Jánosháza mellett Kemenesmihályfa és Nagysimonyi.

Bakos Ágnes

A letaposott, és homokkal leszórt, már egy kicsit olvadó jégréteget törte fel a jánosházi vasútállomás épületénél Alexits Tamás és Farkas István péntek délután. Látszik a területen, hogy gondozott, nem csak most, a jégeltakarítás miatt jöttek ki az önkormányzat alkalmazottjai.

- A táblától bejövő sínrészektől egészen a kimenő részekig az összes zöld terület nyírása a feladat. Amikor megnő a gaz, akkor két-három ember kijön, végigmennek bozótvágóval, egy hét alatt végeznek - mutatott körbe a vasútállomáson Kiss András polgármester. Azokat a feladatokat sorolta, amiket vállaltak a MÁV Zrt.-vel kötött szerződés keretében. Most egy éve, hogy szerződtek a vasúttársasággal, eddig elégedettek az együttműködéssel, hiszen tiszta és rendezett a vasútállomás és a környéke, a munkát pedig, egy előre megállapított összeget havonta kifizeti az önkormányzatnak a MÁV. A téli csúszásmentesítés, valamint a tavasztól őszig munkát adó fűnyírás és gazolás csak az egyik része a munkának, van még feladat.

Ez is a karbantartás része: Farkas István és Alexits Tamás a vasútállomás peronját tisztították meg a homokkal felszórt hó- és jégrétegtől Fotó: Szendi Péter

- A váróterem napi takarítása, és nyitása-zárása is a dolgunk - sorolta a polgármester. Egy terem van már csak nyitva az épületben, a többit a kihasználatlanság miatt korábban lezárta a MÁV.

- Két embert szoktunk kiküldeni. Egy ember takarít naponta, a szemetet elviszi. Ez nem nagy munka, fél óra alatt el lehet végezni - összegezte Kiss András az állomásépületnél.

A MÁV Zrt. is elégedett az önkormányzat munkájával - nemcsak a jánosháziéval, hanem az országban kötött összes szerződéssel, ez derül ki a cég napokban kiadott közleményéből. Az állomás-épületek önmagukban is fontosak a MÁV szerint. A közleményben azt írta a cég: A vasútállomás a település kapujának számít, így a települések is érdekeltek az állomásépületek, az utasvárók és környezetük tisztaságának fenntartásában, a szolgáltatási színvonal javításában." A már szerződött kilencven önkormányzat hálózata, azt remélik, bővülni fog 2017-ben, és ennek nyomán még több, a jánosházihoz hasonlóan rendezett állomás szegélyezi majd az ország vasúthálózatát.

Kiss András polgármester a közmunka-terveikről is beszélt Fotó: Szendi Péter

Miközben fogyott a jég a jánosházi vasútállomás körüli útszakaszokról, addig a közmunkaprogram terveiről beszélt a polgármester.

- Március 1-jétől az új start munkaprogramban 15 munkást igényeltünk, mellette a közmunka feladatokra, a város szépítéséhez nyolcat.

Igény van a lehetőségre a városban, és minél több embernek szeretnének munkát adni, főleg azoknak segíteni, akik már bizonyítottak:

- Akit lehet, szeretnénk tovább foglalkoztatni - fogalmazta meg Kiss András.

Az önkormányzatnak az állomásépülettel is lenne terve, de arról még korai beszélni - zárta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!